Na hlavný obsah

Švédsko sa obáva teroristického útoku, bezpečnostná služba zvýšila výstrahu pred nebezpečenstvom

Súvisí to s pálením koránu v tejto severskej krajine.

Švédsko sa obáva teroristického útoku, bezpečnostná služba zvýšila výstrahu pred nebezpečenstvom
Podporovatelia pakistanskej radikálnej Islamistickej strany pália švédsku vlajku. Foto: TASR/AP

Švédsko vo štvrtok (17. 8.) zvýšilo výstrahu pred nebezpečenstvom terorizmu. Urobilo tak po tom, čo verejné pálenie koránu v tejto severskej krajine nahnevalo moslimov po celom svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

Švédska bezpečnostná služba SÄPO zvýšila výstrahu z tretieho na štvrtý stupeň z celkových piatich. Podľa denníka Dagens Nyheter štvrtý stupeň znamená, že v krajine existuje konkrétne nebezpečenstvo teroristického útoku.

Podľa SÄPO však zvýšenie výstrahy nesúvisí s jednou konkrétnou udalosťou a malo by sa naň nazerať v „strategickej a dlhodobej“ perspektíve.

Aktivisti v Štokholme v uplynulých týždňoch spálili či pošliapali korán, teda knihu, ktorú moslimovia považujú za posvätnú. Pálenie koránu vyvolalo protesty a kritiku v prevažne moslimských krajinách.

V júli niekoľko stoviek demonštrantov vniklo do areálu švédskeho veľvyslanectva v Bagdade a založili tam požiar. V súvislosti s pálením knihy Irak vyhostil švédsku veľvyslankyňu.

„Hrozby proti Švédsku sa postupne menili a v priebehu roka sa zvýšila hrozba útokov zo strany aktérov v rámci násilného islamizmu,“ uviedla vo vyhlásení bezpečnostná služba. Severská krajina sa zmenila z legitímneho cieľa teroristických útokov na cieľ prioritný, dodala SÄPO.

Zvýšené kontroly na hraniciach

Vláda v Štokholme už začiatkom augusta pre riziko teroristických útokov zvýšila kontroly na hraniciach. Premiér Ulf Kristersson vtedy uviedol, že Švédsko sa pre možné útoky a vojne na Ukrajine nachádza v najťažšej bezpečnostnej situácii od konca druhej svetovej vojny.

Británia a Spojené štáty varovali svojich občanov pred cestami do Švédska v súvislosti s hrozbou teroristických útokov, ktoré môžu súvisieť s protestmi moslimských aktivistov proti páleniu a poškodzovaniu koránu vo Švédsku a tiež susednom Dánsku.

Obe severské krajiny patria k najliberálnejším štátom na svete. Znesvecovanie náboženských symbolov odmietajú zakázať s odvolaním sa na slobodu prejavu. Moslimovia však takýto akt považujú za závažný prečin hodný prísneho trestu.

V roku 2017 uzbecký prisťahovalec, ktorý sľúbil vernosť teroristickej organizácii Islamský štát (IS), zrazil nákladným autom chodcov na rušnej štokholmskej ulici a päť ich zabil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet