Na hlavný obsah

Po incidentoch s pálením koránu chce Dánsko sprísniť ochranu hraníc, reagujú tým na konkrétne hrozby

Ochranu hraníc už sprísnilo aj Švédsko.

Po incidentoch s pálením koránu chce Dánsko sprísniť ochranu hraníc, reagujú tým na konkrétne hrozby
Dánska vláda chce sprísniť ochranu hraníc. Foto: TASR/AP

Dánska polícia kvôli nedávnemu páleniu koránu sprísni kontrolu dánskych hraníc. S odvolaním sa na vyhlásenie dánskeho ministerstva spravodlivosti o tom informuje agentúra Reuters.

Odporcovia islamu v Dánsku a Švédsku v posledných mesiacoch zapálili a poškodili niekoľko výtlačkov svätej knihy moslimov koránu, čo vyvolalo pobúrenie v moslimských krajinách a diplomatické napätie. Dánsko a Švédsko už skôr uviedli, že pálenie koránu odsudzujú, ale nemôžu mu zabrániť s ohľadom na ochranu slobody prejavu.

Chcú sa chrániť pred hrozbami

„Nedávne pálenie koránu, ako uviedla polícia, ovplyvnilo súčasnú bezpečnostnú situáciu,“ uviedol vo vyhlásení dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard. Prísnejšie hraničné kontroly budú zatiaľ platiť do 10. augusta.

„Úrady dnes dospeli k záveru, že je v tejto chvíli potrebné viac zamerať na to, kto do Dánska vstupuje, aby bolo možné reagovať na konkrétne a aktuálne hrozby,“ uviedlo ministerstvo.

Kontroly svojich hraníc v súvislosti s prípadmi pálenia koránu sa tento týždeň rozhodlo sprísniť aj Švédsko. Podľa premiéra Ulfa Kristerssona sa Švédsko nachádza kvôli hrozbe teroristických útokov a vojny na Ukrajine v najťažšej bezpečnostnej situácii od konca druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet