Na hlavný obsah

Tajnú službu by mal viesť doterajší námestník obvineného riaditeľa Aláča. Viacerí politici zámer premiéra Ódora kritizujú

Človek zvnútra podľa nich dôveru SIS nevráti.

Tajnú službu by mal viesť doterajší námestník obvineného riaditeľa Aláča. Viacerí politici zámer premiéra Ódora kritizujú
Na snímke zľava premiér Ľudovít Ódor a obvinený šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč. Foto: RTVS

Po obvinenom riaditeľovi Michalovi Aláčovi by mal Slovenskú informačnú službu (SIS) viesť jeho námestník. Viacerí politici s rozhodnutím povereného premiéra Ľudovíta Ódora nesúhlasia. Tvrdia, že človek zvnútra bezpečnostnej inštitúcie stratenú dôveru nevráti.

Riaditeľa informačnej služby vymenúva a odvoláva prezident na návrh vlády. Ľudovít Ódor chce, aby obvineného šéfa tajných nahradil jeho námestník.

„Keby aj prišiel človek zvonka, bez previerky, tak by to trvalo týždne, kým by sa to stalo. Tak zatiaľ uvažujem o alternatíve, že by bola riadená SIS do volieb, alebo teda do toho času, kým príde nová vláda z úrovne dvojky SIS,“ povedal v pondelok (21. 8.) Ódor.

Podľa organizačnej štruktúry SIS má riaditeľ dvoch námestníkov. Jedným z nich je dlhoročný kariérny spravodajca Tomáš Rulíšek a práve ten má byť podľa informácií RTVS novým riaditeľom tajných.

Vymenovaniu nového šéfa SIS sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Nikto zvnútra nemôže byť dostatočne dôveryhodný na to, aby očistili jej meno. Sú ľudia, ktorí majú bezpečnostnú previerku už teraz, takže ak je medzi nimi vhodný kandidát. Určite by to bolo lepšie riešenie ako niekto zvnútra, koho si tam nominoval pán Aláč,“ myslí si poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS).

„Potrebuje mať SISkársku previerku. Veľa šancí na výber nemajú. Pán Rulíšek nie je nominant pána Aláča,“ skonštatoval predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

„V celej službe sú stovky zamestnancov, ktoré majú bezpečnostné previerky. Vybral si možnosť, že tam dáva človeka, ktorý tam pôsobil dlhé roky aj za SNS atď. Či to nejako zmení spôsob fungovania SIS, nechám na pána premiéra,“ podotkol poslanec a exminister obrany Jaroslav Naď (nezaradený).

„Keby som ja na základe nejakých pocitov a domnienok rozhodoval o námestníkoch, tak kde sa vlastne zastavíme? Komu by sme zverili tú tajnú službu? Opäť, kým tam ja neuvidím nejaké konanie, na úrovni aspoň nejakých faktov alebo dôkazov, tak nemám dôvod zasahovať do chodu tak dôležitej inštitúcie,“ uviedol Ódor.

Opozícia trvá na odvolaní Hamrana

Opoziční politici trvajú na tom, že ak chce premiér odvolať obvineného riaditeľa SIS, mal by odvolať aj policajného prezidenta či obvinených vyšetrovateľov. „Ak má nastať pokoj v bezpečnostných zložkách, treba odvolať všetkých rad radom,“ povedal poslanec a predseda hnutia Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Sa pýtam vydiera vás, pani prezidentka, pán Ódor, ten Hamran, alebo ho tak strašne potrebujete k tej špinavej robote?“ spytoval sa poslanec a predseda strany Smer-SD Robert Fico.

„Niektorí bývalí premiéri boli zvyknutí na rôzne službičky zo strany polície, dokonca už sú aj niektorí právoplatne odsúdení. Ja toto nepotrebujem,“ dodal premiér. Meno nového šéfa SIS by malo byť definitívne známe v stredu (23. 8.) po zasadnutí vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko