Na hlavný obsah

V USA zatkli ženu, ktorá sa vyhrážala exprezidentovi Trumpovi a jeho najmladšiemu synovi zastrelením

Výhražný dopis adresovala škole neďaleko jeho sídla.

V USA zatkli ženu, ktorá sa vyhrážala exprezidentovi Trumpovi a jeho najmladšiemu synovi zastrelením
Bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americkí federálni agenti v pondelok (21. 8.) zatkli ženu z predmestia Chicaga, ktorú vinia z toho, že vyjadrila úmysel zastreliť exprezidenta Donalda Trumpa a jeho najmladšieho syna Barrona. S odvolaním sa na prokurátorov a zverejnenú súdnu dokumentáciu o tom informovala agentúra AP.

„Strelím Donalda Trumpa staršieho a Barrona Trumpa rovno do tváre. Len čo dostanem príležitosť,“ napísala podľa obžaloby 41-ročná Tracy Marie Fiorenzaová. Odkaz z 21. mája adresovala nemenovanej škole v meste Palm Beach na Floride. Tam Trump od odchodu z Bieleho domu býva.

Podľa prísažného vyhlásenia člena prezidentskej ochranky žena podobný e-mail poslala 5. júna. Rovnako v ňom spomenula 17-ročného Barrona Trumpa.

Správa o zatknutí sa objavila necelé dva týždne po tom, ako agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v štáte Utah zastrelili 75-ročného muža, ktorého navštívili pre jeho príspevky na sociálnych sieťach s vyhrážkami na adresu Trumpových oponentov vrátane jeho nástupcu v prezidentskej funkcii Joea Bidena.

FBI uviedol, že muž namieril pištoľ na agentov, ktorí ho chceli zadržať. Objavil sa aj prípad ženy z Texasu stíhanej za údajný výhražný odkaz pre federálnu sudkyňu, ktorá dohliada na jeden z procesov s Trumpom.

Americký verejnoprávny rozhlas NPR tento mesiac vydal analýzu, podľa ktorej vyhrážok voči verejným činiteľom v Spojených štátoch pribúda. Experti v roku 2013 evidovali 38 zatknutí súvisiacich s výhražnými odkazmi adresovanými ľuďom vo verejných funkciách. Vlani počet týchto prípadov dosiahol 74.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet