Na hlavný obsah

Pred troma rokmi poslala Trumpovi obálku s jedovatým ricínom, dostala 22 rokov väzenia

Aj po prepustení žena zostane pod súdnym dohľadom.

Pred troma rokmi poslala Trumpovi obálku s jedovatým ricínom, dostala 22 rokov väzenia
Exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Ženu, ktorá v roku 2020 poslala vtedajšiemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi obálku s jedovatým ricínom, odsúdili na takmer 22 rokov vo väzení.

Ako vo štvrtok (17. 8.) oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti, žena, ktorej meno nezverejnili, zostane aj po prepustení pod súdnym dohľadom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

V súčasnosti 55-ročná žena s kanadským a francúzskym občianstvom sa priznala k výrobe ricínu vo svojom dome v kanadskej provincii Québec v septembri 2020.

Následne poslala listy s jedom do Bieleho domu a predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní v americkom štáte Texas. Podľa ministerstva spravodlivosti žena v roku 2019 strávila niekoľko týždňov vo väzbe v Texase, pričom obvinila tamojšie príslušné orgány.

Proti Trumpovi sa ohradila aj na sociálnych sieťach. Vtedajšieho prezidenta v liste požiadala, aby stiahol svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2020. Obálku adresovanú Trumpovi zadržala tajná služba.

Trest odňatia slobody je súčasťou jej dohody s prokuratúrou, ktorú teraz potvrdil súd. Listy s vysoko toxickým ricínom v roku 2013 zaslali aj vtedajšiemu prezidentovi USA Barackovi Obamovi a vtedajšiemu starostovi New Yorku Michaelovi Bloombergovi. Ricín môže byť smrteľný aj v malom množstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet