Na hlavný obsah

Vedci objavili vzácne fosílie. Pravdepodobne ide o pozostatky pravekej veľryby

Kostra môže prepísať históriu.

Vedci objavili vzácne fosílie. Pravdepodobne ide o pozostatky pravekej veľryby
Mohlo by ísť o najťažšieho živočícha, ktorý kedy na Zemi žil. Foto: RTVS

Najťažším živočíchom, ktorý kedy žil na Zemi, nemusí byť vráskavec obrovský. Vedci predstavili jeho vyzývateľa. Fosílie, ktoré našli v peruánskej púšti, ukazujú na obriu pravekú veľrybu. Aj keď našli iba časti jej kostry, môže prepísať históriu.

Toto je Perucetus colossus, v preklade kolosálna veľryba z Peru. Vedci odhadujú, že mohla vážiť 85 až 340 ton. Vypočítali to na základe nálezu 13 stavcov, štyroch rebier a bedrovej kosti. Gigantické fosílie sú staré 39 miliónov rokov.

„Sú to kosti najťažšieho zvieraťa v histórii. Bolo ťažšie ako čokoľvek, čo na Zemi kedy žilo,“ povedal paleontológ Rodolfo Salas. Je to neskutočný pohľad. Nepodobajú sa ničomu, čo som kedy videl. Obzvlášť neuveriteľná je hmotnosť stavcov,“ skonštatoval autor štúdie Alberto Collareta.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

Jeden váži viac ako 100 kilogramov. Rebrá majú takmer meter a pol. Prvé fosílie objavili vedci už pred 13 rokmi. Našli ich pri meste Ica – v oblasti, ktorá bola v dávnych dobách pod hladinou mora. Celkový obraz tohto cicavca dotvorili po ukončení vykopávok pomocou 3D skenerov a porovnávaním so žijúcimi cicavcami.

„Bolo to asi najťažšie zviera všetkých čias. Pravdepodobne však nie najväčšie. Mohlo mať do 20 metrov. Za jeho hmotnosť môže najmä váha kostí. Mali veľmi veľkú hustotu,“ domnieva sa Collareta.

Extrémne husté kosti podľa vedcov svedčia o tom, že tvor zrejme žil v plytkých pobrežných vodách. „Rozhodne je to kandidát na rekord. Možno bol aj taký veľký ako vráskavce, ale to ešte nevieme. V každom prípade je vzrušujúce vedieť, že takýto obor existoval a bol úplne odlišný od živočíchov, ktoré sme doteraz poznali,“ dodal paleontológ Hans Thewissen.

Vedcom stále chýbajú podstatné kúsky skladačky, napríklad lebka. Tá by napovedala, čím sa Perucetus colossus kŕmil. Podľa objaviteľa fosílií, paleontológa Maria Urbina bude trvať ešte roky, kým nájdu zvyšok kostry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet