Na hlavný obsah

Lebka Tyrannosaura rexa sa v USA vydražila za 6 miliónov dolárov

Odhadcovia pôvodne očakávali vyššiu sumu.

Lebka Tyrannosaura rexa sa v USA vydražila za 6 miliónov dolárov
Na snímke lebka Tyrannosaura rexa. Foto: Twitter

Lebku Tyrannosaura rexa, ktorá sa našla Južnej Dakote, vydražili v piatok (9. 12.) v aukčnej sieni Sotheby’s New York za 6,1 milióna dolárov (necelých 5,8 milióna eur). Odhadcovia pôvodne očakávali, že záujemca by zaň mohol zaplatiť 15 až 20 miliónov dolárov (14,2 až necelých 19 miliónov eur).

Lebku, ktorú aukčný dom označuje za jeden z najkompletnejších súborov lebečných kostí, aký sa doteraz našiel, získal anonymný záujemca.

Približne 76 miliónov rokov stará lebka s prezývkou „Maximus“ sa našla na súkromnom pozemku v americkom štáte Južná Dakota. Meria približne dva metre na dĺžku a váži približne 90 kilogramov.

V lete tohto roku sa v New Yorku vydražila aj kostra obrovského mäsožravého Gorgosaura za približne šesť miliónov dolárov (5,7 milióna eur) a krátko predtým kostra dinosaura rodu Deinonychus antirrhopus za 12 miliónov dolárov (11,4 milióna eur).

V roku 2020 sa na aukcii kostry Tyrannosaura rexa vydražilo viac ako 30 miliónov dolárov (28,4 milióna eur). Mnohí odborníci kritizujú takéto dražby vedecky cenných kostrových pozostatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet