Na hlavný obsah

VšZP stále neprepláca všetky úkony v Nemocnici Bory. Niektorí poistenci sa preto prepoisťujú

Hospitalizáciu aj operácie si musia hradiť sami.

VšZP stále neprepláca všetky úkony v Nemocnici Bory. Niektorí poistenci sa preto prepoisťujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa už dostanú k ďalším výkonom v bratislavskej Nemocnici Bory. Na preplácaní hospitalizácií vrátane operácií sa však obe strany stále nedohodli. Pacienti si ich musia naďalej hradiť sami. Mnohí sa už prepoisťujú.

Štátna poisťovňa zazmluvnila od augusta v nemocnici Bory zvyšné ambulancie, jednodňovú zdravotnú starostlivosť a stacionáre.

„Zároveň pokračujú rokovania s nemocnicou Bory o zazmluvnení ústavnej zdravotnej starostlivosti, a to s cieľom sprístupniť ju poistencom VšZP už od septembra,“ uviedla manažérka oddelenia komunikácie štátnej poisťovne Eva Peterová.

Situácii VšZP a Nemocnice Bory sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

V septembri totiž plánuje nemocnica Penty spustiť urgentný príjem. Pripravuje sa na nápor 40-tisíc akútnych pacientov ročne. Ráta s tým, že mnohých bude treba hospitalizovať či operovať. Ak štátna poisťovňa dovtedy ústavnú zdravotnú starostlivosť nezazmluvní, urgentný príjem neotvoria.

„Bol by to tak náročný administratívno-byrokratický proces, že nakoniec by to bolo neúnosné tak pre nemocnicu, ale aj pre VšZP,“ podotkol hovorca siete nemocníc Svet Zdravia Tomáš Kráľ.

Zákroky si hradia sami

Pacienti VšZP už teraz doplácajú na to, že ústavnú starostlivosť nemajú v nemocnici Bory hradenú. Dagmar Krammerová trpí zriedkavým auto-imunitným ochorením. V rôznych častiach tela sa jej vytvárajú tumory. Momentálne za ľavým okom, ktorý rastie. Takmer deväťtisícovú operáciu jej poisťovňa nepreplatí.

„Mám veľmi silné bolesti, neviem čítať, písať, lebo všetko vidím dvojmo. Neviem poriadne zavrieť ľavé oko, tým pádom mi vysychá. Nedokážem pochopiť, že moja zdravotná poisťovňa vie, aký mám problém a takto hazarduje s mojím zrakom,“ uviedla pacientka v písomnom stanovisku.

Zákrok napokon pacientke zaplatí nemocnica. Tá doteraz uhradila poistencom štátnej poisťovne výkony za 300-tisíc eur. Niektorí si na to musia siahnuť do vlastného vrecka.

„Žiaľ, je to veľmi zlá situácia, pretože mnoho z týchto poistencov rovno aj mení zdravotnú poisťovňu a odchádza do inej zdravotnej poisťovne, tak aby od 1. januára mali istotu, že už si nebudú musieť túto zdravotnú starostlivosť platiť,“ dodala viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika