Na hlavný obsah

Vysoký plot s ostnatým drôtom a kamery s termovíziou. Redaktor RTVS navštívil poľsko-bieloruské hranice

Varšava na plot žiadala peniaze od EÚ, ale nikdy ich nedostala.

Vysoký plot s ostnatým drôtom a kamery s termovíziou. Redaktor RTVS navštívil poľsko-bieloruské hranice
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stráž na hraniciach s Bieloruskom posilnilo už dávnejšie aj Poľsko – o niekoľko tisíc vojakov. Ako funguje ochrana vonkajšej hranice Európskej únie a NATO? Zisťovali to priamo na mieste redaktor a kameraman RTVS.

Priamo na poľsko-bieloruskú hranicu sa vydal redaktor RTVS Matúš Oparty:

„Stojíme pri hranici 30 metrov od Bieloruska. Boli sme sa sami pozrieť, ako to vyzerá, lebo doteraz sme videli len rieku. Prišli sme príliš blízko a veľmi rýchlo za nami prišli policajti so psom, vojaci so samopalmi a hraničná stráž. Museli sme vyriešiť počiatočné nedorozumenia, veľa telefonátov a opätovne sa oficiálne prihlásiť na úradoch. Nakoniec nás príslušníci odprevadili na miesto, kde nám dovolili točiť,“ sprostredkúva atmosféru z pohraničnej oblasti redaktor RTVS Matúš Oparty.

Na hranici sa týči 5,5 metra vysoký plot obohnaný ostnatým drôtom. Vinie sa odtiaľto 185 kilometrov na sever. Každých 100 metrov je kamera s termovíziou, takže príslušníkom nič neujde ani v noci.

Varšava na tento plot žiadala peniaze z EÚ, ale nikdy ich nedostala a preto sa Poliaci rozhodli si ho postaviť sami, čo sa nakoniec ukázalo ako dobrý nápad. „My sme sa na vlastnej koži presvedčili, že všetky tri zložky, polícia, armáda aj hraničná stráž veľmi dobre spolupracujú,“ uzavrel Oparty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet