Na hlavný obsah

Z vagnerovcov nemá obavy len Poľsko. Ďalšia krajina prijíma opatrenia na hraničných priechodoch

Susedia Bieloruska posilňujú ochranu hraníc.

Z vagnerovcov nemá obavy len Poľsko. Ďalšia krajina prijíma opatrenia na hraničných priechodoch
Litva dočasne uzavrie dva hraničné priechody s Bieloruskom. Foto: TASR/AP

Litva v stredu (16.8.) oznámila, že dočasne uzavrie dva zo šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Informuje o tom agentúra AP. Litovská vláda uviedla, že doprava z hraničných priechodov Tverečius a Šumskas bude presmerovaná na hraničný priechod Medininkai.

Toto rozhodnutie prichádza v čase zvýšených obáv Litvy z prítomnosti bojovníkov žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku. „Hlavným cieľom je dočasne zastaviť prevádzku na týchto dvoch hraničných priechodoch od 18. augusta,“ povedala námestníčka litovského ministra dopravy Agné Vaiciukevičiuté. Dodala, že tento krok umožňuje presunúť príslušníkov pohraničnej stráže na iné priechody.

Bielorusko krok Litvy kritizuje

Veliteľ litovskej pohraničnej stráže Rustamas Liubajevas uviedol, že v Bielorusku sa môže nachádzať až 4500 vagnerovcov. Niektorí z nich sú rozmiestnení blízko hraníc s Litvou a Poľskom.

Bielorusko v stredu podľa agentúry AFP rozhodnutie Vilniusu kritizovalo. „Litva takýmito rozhodnutiami cielene a vedome vytvára na hraniciach umelé bariéry, ktoré slúžia jej politickým ambíciám,“ napísala na sociálnej sieti bieloruská pohraničná stráž.

Toto rozhodnutie podľa nej spôsobí dopravné kolóny a povedie k dlhým čakacím lehotám na hraniciach. Dodala, že ide o „nepriateľský krok“ založený na „nereálnych dôvodoch“.

Krajiny susediace s Bieloruskom v uplynulom období kvôli vagnerovcom posilnili ochranu svojich hraníc. Žoldnieri sa presunuli do Bieloruska na základe dohody, ktorou bola ukončená ich júnová vzbura proti vedeniu ruskej armády.

Poľsko, Litva a Lotyšsko sú členské krajiny EÚ a NATO. Svoje hranice s Bieloruskom posilnili aj pre rastúci prílev nelegálnych migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa na ich územie snažia dostať z Bieloruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet