Na hlavný obsah

Záhadná správa o 11 ukrajinských vojnových zajatcoch vzbudila v Maďarsku veľkú pozornosť. Podarilo sa zistiť podrobnosti

Iba jeden z jedenástich dovezených zajatcov ovládal maďarčinu.

Záhadná správa o 11 ukrajinských vojnových zajatcoch vzbudila v Maďarsku veľkú pozornosť. Podarilo sa zistiť podrobnosti
Vojnoví zajatci. (ilustračné foto) Foto: Profimedia

Nedávno vyvolala veľkú pozornosť záhadná správa, že do Maďarska doviezli 11 ukrajinských vojnových zajatcov z Ruska. Maďarský portál Slobodná Európa priniesol nové informácie.

Všetko podľa portálu nasvedčuje tomu, že jedenástich ukrajinských zajatcov z Ruska doviezli do Maďarska cez Turecko. Web sa odvoláva na diplomatické zdroje a uvádza, že maďarské orgány ich chceli presvedčiť o tom, aby sa nevracali na Ukrajinu. Nie je vylúčené, že čoskoro dovezú ďalšie skupiny zajatcov a sprostredkovateľkou má byť opäť Ruská pravoslávna cirkev.

Turecko nie je prekvapenie

Podľa odborníka na Rusko Andrása Rácza z Korvínovej univerzity v Budapešti, ktorého Slobodná Európa cituje, turecká trasa nie je prekvapením, pretože Rusko vybavovalo napríklad aj skoršie výmeny zajatcov prostredníctvom Turecka.

Zaujímavá je informácia, podľa ktorej z jedenástich zajatcov dovezených do Maďarska v júni, ovládal maďarčinu iba jeden. Ostatní sa dostali do skupiny len preto, lebo mali maďarsky znejúce mená.

Rovnako diplomatické zdroje uvádzajú, že maďarské orgány vystavili ukrajinských zajatcov psychickému nátlaku, aby nešli domov, lebo ich hneď pošlú na front. Inak doteraz sú v Maďarsku stále šiesti zajatci z prvej skupiny, uzatvára Slobodná Európa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál