Na hlavný obsah

Zomrel taliansky spevák a skladateľ Toto Cutugno (†80). Preslávili ho viaceré hity

Trpel vážnou chorobou.

Zomrel taliansky spevák a skladateľ Toto Cutugno (†80). Preslávili ho viaceré hity
Taliansky spevák a skladateľ Toto Cutugno. Foto: Profimedia

V Miláne v utorok (22. 8.) zomrel taliansky spevák a skladateľ Toto Cutugno, ktorý sa preslávil svojimi hitmi v 80. rokoch minulého storočia. Podľa agentúry ANSA o tom informoval spevákov manažér. Hudobník, ktorý v júli oslávil 80. narodeniny, podľa neho trpel vážnou chorobou, ktorá sa v uplynulých mesiacoch zhoršila.

Cutugno preslávil v 80. rokoch svojimi hitmi L ‚Italiano, Solo Noi, Serenata alebo Soli. V roku 1990 sa stal druhým talianskym hudobníkom, ktorý zvíťazil v medzinárodnej piesňovej súťaži Eurovízia.

Hudobnú dráhu začínal ako bubeník a neskôr založil kapelu Albatros, s ktorou v roku 1976 prvýkrát vystúpil na hudobnom festivale v San Remu. Potom sa vydal na sólovú dráhu a sanremského festivalu sa zúčastnil ešte dvanásťkrát, najlepšie skončil na druhom mieste.

V roku 1982 tiež vystupoval na československom festivale Bratislavská lýra. V roku 1990 vyhral Eurovíziu s piesňou Insieme: 1992, ktorej optimistický text vyzýva na zjednotenie Európy.

Cutugno tiež napísal piesne pre Mireille Mathieuovú, Johnnyho Hallydaya alebo speváčku Dalidu. Jeho hit L ‚Italiano sparodovala v 80. rokoch skupina Triky a Povery Jaroslava Uhlířa, Karla Šípa a Petry Janov, ktorá ho prespievala s českým textom pod názvom Talian nepozná ten zázrak.

Cutugno patril do skupiny talianskych popových spevákov, ktorí mali veľký úspech v Rusku a niektorých ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Kvôli údajnej blízkosti k ruskej vláde bol od roku 2019 na sankčnom zozname Ukrajiny.

Samotný Cutugno vo vyhlásení pre talianske médiá uviedol, že po jednom z koncertov hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tvrdil ale tiež, že odmietol pozvanie na niekoľko vystúpení na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý teraz v rozpore s medzinárodným právom okupuje Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet