Na hlavný obsah

Zvyšovanie daní ako predvolebná téma: Tvrdiť ľuďom, že sa ich zdražovanie nedotkne, je utópia, tvrdí poverený premiér

Vláda navrhuje zvýšiť dane z tabaku, alkoholu alebo nehnuteľností.

Zvyšovanie daní ako predvolebná téma: Tvrdiť ľuďom, že sa ich zdražovanie nedotkne, je utópia, tvrdí poverený premiér
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Návrhy povereného ministra financií Michala Horvátha na zvyšovanie daní z tabaku, alkoholu alebo nehnuteľností narážajú na vlnu nevôle politických strán.

Jednotliví lídri v predvolebnej kampani razantne odmietajú ďalšie zaťažovanie peňaženiek ľudí. Úradnícka vláda sa snaží politické vášne tlmiť. Straníkom pripomína, že v parlamente nemá dôveru. Z tohto dôvodu sú návrhy na zvyšovanie daní len alternatíva pre nadchádzajúci kabinet.

Návrhom na zvyšovanie daní sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

Ten síce vzíde zo septembrových volieb, no nová koaličná väčšina sa môže sformovať omnoho neskôr a v závere roka nemusí mať dostatok času na presadenie svojej politiky.

Úradnícka vláda nepredloží do parlamentu návrhy na vyššie dane z alkoholu, tabaku alebo z nehnuteľností, ktoré postupne zverejňuje ministerstvo financií. Poverený premiér Ľudovít Ódor sa tak snaží upokojiť kampaňujúce strany. Tie návrhy na vyššie dane kritizujú a dopredu odmietajú.

Ľudovít Ódor opakovane straníkom pripomína, že jeho kabinet nemá v parlamente dôveru. Preto otázka rastu daní spočinie až na pleciach nadchádzajúceho kabinetu. Úradnícka vláda napriek tomu pripravuje viaceré návrhy, z ktorých si môžu víťazi jesenných volieb, keď sa chopia moci, vybrať.

„Ďalšia vláda pokojne môže povedať, že nechce zvýšiť dane na cigarety, ale keby chcela, tak už nestihne ten legislatívny proces, preto sme my ten legislatívny proces len naštartovali,“ vysvetlil premiér.

Strany vyššie dane odmietajú

Návrhy na vyššie dane kritizujú viaceré strany a dopredu takúto konsolidáciu odmietajú. SaS tvrdí, že krok povereného ministra financií robí z citlivej témy – tému volebnú.

„Zbytočne to zasahuje do volebnej kampane, pretože dane vie zvýšiť len parlament. To znamená, že ich nedokáže zvýšiť vláda nejakým nariadením alebo vyhláškou,“ upozornil poslanec Marián Viskupič (SaS).

Na návrhy, ktoré nedávno zverejnili analytici ministerstva financií, reaguje ostro aj Smer-SD. „Touto cestou chcú ísť konsolidovať verejné financie. To je ožobračovanie národa,“ vyhlásil líder strany Robert Fico.

Ušetriť zhruba šesť miliárd eur v nasledujúcich rokoch sa nedá inak, ako zvýšením daní alebo škrtaním štátnych výdavkov – odkazuje premiér. Podľa neho je utópia hovoriť verejnosti, že šetrenie sa ľudí v žiadnom prípade nedotkne.

„Pred voľbami, samozrejme, všetky strany budú tvrdiť, že znížia dane, zvýšia výdavky a ešte aj budú zodpovedne hospodáriť, čo matematicky nesedí dohromady,“ zdôraznil Ódor.

Premiér sa chystá debatovať s politickými lídrami o ich predstavách, ako by chceli konsolidovať verejné financie. Následne by úradnícka vláda mohla tieto návrhy spracovať, aby víťazi volieb mali svoje riešenia po ruke.

No debata medzi kampaňujúcimi politikmi a poverenou vládou môže byť ešte komplikovaná. Ministerstvo financií zatiaľ označuje viaceré predostreté návrhy za propagačnú stranícku brožúru s tým, že sa odmieta zapájať do predvolebnej kampane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika