Na hlavný obsah

Hekeri môžu počas volieb zneužiť online priestor, upozorňuje bezpečnostný úrad. Hrozí únik údajov aj šírenie falošných videí

NBÚ odporúča zabezpečiť účty aj stránky.

Hekeri môžu počas volieb zneužiť online priestor, upozorňuje bezpečnostný úrad. Hrozí únik údajov aj šírenie falošných videí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hekeri môžu online priestor počas nadchádzajúcich volieb využiť na zneužitie údajov a šírenie dezinformácií. Upozorňuje na to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Varuje pred vizuálnou aj obsahovou manipuláciou.

Útoky môžu v predvolebnej kampani zaplaviť a znefunkčniť webové stránky, prípadne z nich môžu útočníci vyťahovať prístupové údaje. Zamerať by sa mohli aj na stránky konkrétnych kandidátov.

„Môže sa tam objaviť množstvo citlivých informácií, ktoré môžu použiť na diskreditáciu danej osoby. Zníženie dosahu, prípadne, aby ľudia stratili záujem ísť k voľbám a hodiť ten hlas danému človeku,“ povedal expert na kybernetickú bezpečnosť Ondrej Kubovič.

„Možno sa vyskytnú v tomto prípade aj nejaké pokusy o ovplyvňovanie verejnej mienky,“ uviedol hovorca NBÚ Peter Habara.

Riziku kybernetických útokov počas parlamentných volieb 2023 sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

Bezpečnostný úrad tiež upozorňuje, že voľby môžu ovplyvňovať aj falošné videá, ktoré sa šíria pomocou umelej inteligencie. „Dá sa tam odsledovať nejaký neprirodzený pohyb tváre. Možno, že tam nebude úplne sedieť hlas, tej danej známej verejnej osoby,“ pokračoval Habara.

Úrad upozorňuje, že cieľmi útokov môžu byť napríklad Štatistický úrad SR, alebo aj médiá. „Výrazne to poskočilo hlavne od vypuknutia vojny na Ukrajine, kedy skupiny, ktoré sami seba označujú za hektivistické, útočia a vie sa o ich napojení na štruktúry v Rusku častokrát útočia, povedzme, na spojencov v EU alebo v NATO,“ dodal Kubovič.

Odporúčajú zabezpečiť online priestor

NBÚ odporúča zabezpečiť účty, stránky a informačné systémy virtuálneho priestoru. „Momentálne je absolútne najdôležitejšie byť prirodzene podozrievavý voči akejkoľvek veľkej senzácii, ktorá v online priestore. Nech je to to akéhokoľvek charakteru. A naozaj, môže to byť schované aj za verejne známu osobu, za nejaký profil,“ vysvetlil Habara.

Odborník hovorí, že inštitúcie sa môžu brániť aj tým, že budú filtrovať svoje prístupy zo zahraničia.

„Ministerstvo vnútra je spolu s ďalšími orgánmi štátnej správy na kybernetické hrozby pripravené. Máme pripravené rôzne scenáre na kybernetické útoky, či už zo Slovenska, alebo zo zahraničia,“ dodal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

NBÚ na svojej webovej stránke odporúča neveriť všetkému, čo vidíte a počujete v online priestore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko