Na hlavný obsah

Bidenov syn Hunter čelí trom obvineniam v súvislosti s držaním zbraní

Osoba prezidentovho syna je už dlho prostriedkom pre kritiku Bidenovej administratívy.

Bidenov syn Hunter čelí trom obvineniam v súvislosti s držaním zbraní
Syn amerického prezidenta Hunter Biden. Foto: TASR/AP

Huntera Bidena, syn amerického prezidenta Joea Bidena, vo štvrtok (14. 9.) na súde v americkom Delaware obvinili z troch zločinov súvisiacich s nákupom a držaním zbraní v čase, keď bol aktívnym užívateľom drog. 

Dve obvinenia sa týkajú incidentu, keď Biden mladší podľa prokuratúry v roku 2018 klamal, keď pri nákupe revolveru Colt Cobra na tlačive uviedol, že nelegálne látky neužíva. Tretie obvinenie súvisí s údajným prípadom, keď 53-ročný Biden mladší tú istú zbraň už vlastnil, a pritom si bol vedomý, že je užívateľom drog.

Obvinenia prichádzajú asi mesiac po tom, ako sa prokurátorom a obhajcom Bidena mladšieho nepodarilo uzavrieť mimosúdnu dohodu o jeho trestnom stíhaní. Vtedajšia dohoda sa týkala aj dvoch údajných trestných činov súvisiacich s daňami. Tie však podľa denníka The New York Times (NYT) prokurátori môžu stále ešte vzniesť.

Súčasná trojica obvinení podľa agentúry AP nesie maximálny trest odňatia slobody desať rokov v prvých dvoch prípadoch a päť rokov v treťom prípade.

Rozhodnutie o obvinení podpísal prokurátor David Weiss, ktorého minister spravodlivosti Merrick Garland v auguste vymenoval v kauze špeciálnym vyšetrovateľom. Ide o mechanizmus, ktorý americká vláda využíva pri vyšetrovaní mimoriadne politicky citlivých káuz, Garland vlani takto vymenoval prokurátora Jacka Smitha, aby dohliadal na vyšetrovanie týkajúce sa exprezidenta Donalda Trumpa.

Kritika prezidenta Bidena

Osoba prezidentovho syna, konkrétne jeho podnikateľské aktivity, je už dlho prostriedkom pre kritiku Bidenovej administratívy zo strany pravicového krídla Republikánskej strany. Kauza sa v priebehu rokov stala predmetom divokých špekulácií. Údajným prepojením lídra Demokratickej strany Bidena s podnikaním jeho syna sa už niekoľko mesiacov zaoberajú republikánski kongresmani. Dôkazy sa im však zatiaľ odhaliť nepodarilo.

Kauza nabrala spád tento týždeň, keď predseda americkej Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy súhlasil so začatím procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Bidena. Ten podľa McCarthyho klamal americkému ľudu o zahraničných aktivitách svojho syna Huntera. Vyšetrovanie kongresmanov sa podľa McCarthyho zameria na obvinenia zo zneužitia právomocí, obštrukcie a korupcie.

Biely dom tvrdenia v stredu (13. 9.) označil za neopodstatnené a bez dôkazov. Republikáni sa podľa Bidena usilujú o impeachement v rámci širšej snahy destabilizovať demokratickú vládu.

K štvrtkovému obvineniu Huntera Bidena sa Biely dom zatiaľ nevyjadril. V skorších vyhláseniach však dával prezident Biden najavo, že jeho administratíva sa vo vyšetrovaní jeho syna nijako neangažuje.

„Ako sme uviedli už mnohokrát v minulosti, prezident sa nezúčastnil so svojím synom žiadnych obchodných aktivít. Prezident svojho syna miluje a je naň pyšný, že prevzal zodpovednosť za svoje činy a snaží sa dať svoj život dokopy,“ uviedol v júni hovorca Bieleho domu Ian Sams.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet