Na hlavný obsah

Bielorusko tvrdí, že poľský vojenský vrtuľník narušil jeho vzdušný priestor

Poľsko obvinenie odmietlo.

Bielorusko tvrdí, že poľský vojenský vrtuľník narušil jeho vzdušný priestor
Na snímke vystúpenie vojenského vrtuľníka Mi-24. Foto: TASR/Dušan Hein

Bielorusko tvrdí, že jeho vzdušný priestor narušil poľský vojenský vrtuľník. Vyplýva to z piatkového (1. 9.) vyhlásenia bieloruskej pohraničnej stráže. Informovala o tom agentúra AFP.

„Poľský vojenský vrtuľník Mi-24 prešiel cez štátnu hranicu v mimoriadne nízkej výške, preletel 1200 metrov do územia Bieloruska a potom sa obrátil,“ uviedol bieloruský Štátny hraničný výbor (DPK) na platforme Telegram.

Poľsko obvinenia odmieta

Poľsko poprelo, že by jeden z jeho vojenských vrtuľníkov narušil vzdušný priestor Bieloruska. Podľa predstaviteľa poľskej armády nie je takéto bieloruské tvrdenie pravdivé. Informovala o tom agentúra AFP.

„Sú to lži a provokácie z bieloruskej strany. K žiadnemu takémuto narušeniu rozhodne nedošlo,“ povedal pre AFP hovorca operačného veliteľstva poľských ozbrojených síl Jacek Goryszewski.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si predvolalo poľského charge d’affaires, ktorému tlmočili požiadavku, aby „poľská strana poskytla náležité vysvetlenie a uskutočnila dôkladné vyšetrovanie“.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski podľa agentúry PAP uviedol, že Varšava bude bieloruské tvrdenia analyzovať. Upozornil zároveň, že k nim treba pristupovať opatrne, keďže bieloruské bezpečnostné a pohraničné zložky sú súčasťou vládneho režimu a „to, čo hovoria, sa obvykle nezakladá na pravde, ale je určené na dosiahnutie politických cieľov“.

Rastúce napätie medzi krajinami

Ide o najnovší incident v čase napätia medzi oboma krajinami, ktoré už dlhšie rastie. Poľsko začiatkom augusta obvinilo Bielorusko z narušenia svojho vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi. Varšava opakovane vystríha pred prítomnosťou žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku. Znepokojená je aj migrantmi, ktorí sa odtiaľ snažia nelegálne dostať do Poľska.

V súvislosti s touto situáciou poľská vláda oznámila, že na hranici s Bieloruskom umiestnia celkovo 10 000 príslušníkov armády a jednotiek územnej obrany. Budú tam pôsobiť spolu s pohraničnou strážou. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak to označil za odstrašujúci prostriedok v čase „destabilizujúcich“ krokov proruského suseda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet