Na hlavný obsah

Poľsko a pobaltské štáty požiadali Bielorusko, aby vyhostilo vagnerovcov

Mohli byť využití na destabilizáciu situácie v okolitých krajinách.

Poľsko a pobaltské štáty požiadali Bielorusko, aby vyhostilo vagnerovcov
Archívna snímka žoldnierov Vagnerovej skupiny. Foto: TASR/AP

Poľsko a pobaltské štáty v pondelok (28. 8.) požiadali Bielorusko, aby vyhostilo zo svojho územia žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny. Oznámil to poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Požiadali sme režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby okamžite vyhostil Vagnerovu skupinu z Bieloruska,“ povedal Kamiňski po stretnutí so svojimi kolegami z Litvy, Lotyšska a Estónska.

Poľsko predtým opakovane vyjadrilo obavy, že ruskí vagnerovci operujúci v Bielorusku by mohli byť využití na destabilizáciu situácie v okolitých krajinách. V prípade „kritického“ incidentu sú Poľsko aj pobaltské štáty pripravené uzavrieť svoje hranice s Bieloruskom.

„Požadujeme od úradov v Minsku, aby Wagnerova skupina okamžite opustila územie Bieloruska a aby nelegálni migranti okamžite opustili pohraničnú oblasť a poslali ich späť do svojich domovských krajín,“ vyhlásil poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski.

„Ak dôjde ku kritickému incidentu, bez ohľadu na to, či sa odohrá na poľskej alebo litovskej hranici, okamžite podnikneme odvetné opatrenia. Všetky doteraz otvorené hraničné priechody uzavrieme,“ dodal.

Litovská ministerka vnútra Agné Bilotaitéová pritom špecifikovala kritériá. „Po prvé: ozbrojený incident na hranici jednej z krajín. Incident by musel vážne ohroziť národnú bezpečnosť. Druhým kritériom je hromadný prienik migrantov cez hranicu jedného zo štátov,“ uviedla.

Ministerka dodala, že jej rezort navrhne vláde zatvoriť ďalšie dva zo zvyšných štyroch funkčných priechodov s Bieloruskom, čo podľa nej obmedzí pašovanie a umožní sústrediť viac policajtov na otvorených priechodoch. Poľsko už skôr – okrem iného pre uväznenie novinára poľského pôvodu – uzavrelo väčšinu hraničných priechodov do Bieloruska.

Bieloruské ministerstvo zahraničia na žiadosť o komentár zatiaľ neodpovedalo, píše Reuters.

Vedenie žoldnierov je nejasné

Lukašenko v piatok 25. augusta vyjadril presvedčenie, že šéf Kremľa Vladimir Putin nenesie zodpovednosť za haváriu lietadla z 23. augusta, v ktorom sa nachádzal aj šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ten so svojimi žoldniermi bojoval aj vo vojne proti Ukrajine.

Lukašenko zároveň vyhlásil, že vagnerovci sa stále zhromažďujú v Bielorusku, kde zostanú aj napriek správam o Prigožinovej smrti. Nevedel však povedať, kto bude teraz túto žoldniersku skupinu riadiť.

Podľa Lukašenkových odhadov sa na bieloruskom území nachádza približne 10 000 bojovníkov Vagnerovej skupiny.

Bieloruský líder v piatok zdôraznil, že šéfovi vagnerovcov neprisľúbil žiadne bezpečnostné záruky ani nebol zodpovedný za jeho bezpečnosť po tom, ako Prigožin so svojimi bojovníkmi podnikol v júni ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Ukončenie tejto krízy v Rusku sprostredkoval – podľa oficiálnej verzie – práve Lukašenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet