Na hlavný obsah

Európska komisia chce chrániť ľudí pred internetovými gigantmi. Bude to ťažký boj, varuje IT špecialista

Akt o digitálnych trhoch sa začal uplatňovať v máji tohto roku.

Európska komisia chce chrániť ľudí pred internetovými gigantmi. Bude to ťažký boj, varuje IT špecialista
Na snímke žena surfuje po internete. Foto: RTVS

Svetové internetové platformy budú mať v Európe menej právomocí a viac povinností. Európska komisia označila 6 najväčších internetových gigantov za takzvaných gatekeeperov, respektíve strážcov prístupu a chce zvýšiť kontrolu nad týmito nadnárodnými spoločnosťami. Zároveň chce chrániť európskych užívateľov.

Informácie o tom, čo si prezeráme na webe, online platformy ďalej predávajú zadávateľom reklamy. Rozhodujú aj o tom, čo sa nám zobrazí. Európska komisia tomu chce dať stopku. Vytvorila zoznam gatekeeperov, do ktorého zaradila najvplyvnejšie spoločnosti na internete.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Bežným ľuďom sa zdá, že trebárs sociálna sieť alebo mail, že to je zadarmo. Ale v skutočnosti len neplatíme peniazmi, ale platíme našou digitálnou osobnosťou,“ priblížil IT špecialista a šéfredaktor TouchIT Ondrej Macko. EÚ chce podľa neho „zatiahnuť za povrazy, aby tieto spoločnosti „nezdivočeli“, lebo to smeruje k tomu, že si robia úplne, čo chcú“.

Spoločnosti, ktoré vlastnia najpoužívanejšie stránky a aplikácie, napríklad Google, Facebook, či TikTok, si ako súkromné spoločnosti mohli vyberať, aký typ obsahu a reklamy ponúknu svojim užívateľom. Ako strážcovia prístupu do svojich služieb, čiže brán, budú musieť zaručiť spravodlivé a transparentné podmienky na digitálnom trhu bez ohľadu na vlastný profit.

Hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková, vysvetlila, že
„strážcovia prístupu“ teraz majú 6 mesiacov na to, aby zaviedli súbor opatrení, ktorý im ukladá Akt o digitálnych trhoch. „Potom samozrejme musia odovzdať aj správu o tom, aké opatrenia zaviedli, aby sme mohli posúdiť, či naozaj tie svoje povinnosti splnili, alebo nie,“ priblížila.

Ak online platformy podmienky nesplnia, čakajú ich pokuty do výšky 10 % svojho celosvetového obratu. Pri opakovanom porušení pravidiel až do 20 %. Keďže zavedené pravidlá ich budú stáť nemalé peniaze, uplatňovanie legislatívy môžu sprevádzať aj súdne spory. IT špecialista Ondrej Macko v tomto prípade nie je optimistický.

„Tieto spoločnosti samozrejme investovali do svojich právnikov, ktorí sú úplne najlepší na svete a zároveň využívajú tú najlepšiu technológiu v rámci umelej inteligencie a bojovať proti nim nebude celkom jednoduché,“ myslí si Macko.

Akt o digitálnych trhoch sa začal uplatňovať v máji tohto roku. V jeho rámci získa Európska komisia plné právomoci 6. marca 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet