Na hlavný obsah

Európska komisia zažalovala Slovensko: Štátne nemocnice neplatia faktúry načas, hrozí nám státisícová pokuta

Dlh štátnych nemocníc je vyše 800 miliónov eur.

Európska komisia zažalovala Slovensko: Štátne nemocnice neplatia faktúry načas, hrozí nám státisícová pokuta
Na ilustračnej snímke vlajka Európskej únie. Foto: Unsplash

Slovensku hrozí pokuta 800-tisíc eur a 50-tisícové penále za každý deň, kým neodstránime nedostatky. Európska komisia zažalovala štát za to, že porušuje smernicu o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách.

Naše štátne nemocnice totiž roky neplatia faktúry načas. Rezort zdravotníctva sa chce voči vysokej sankcii brániť. Definitívnu pokutu určí Súdny dvor.

Dlh štátnych nemocníc je vyše 800 miliónov eur. Zhruba 150 miliónov eur dlžia dodávateľom liekov a zdravotníckeho materiálu. Neplatia načas ani Sociálnej poisťovni.

„Platobná disciplína zdravotníckych zariadení sa ani po oddlžení nezlepšila, naďalej generujú nedoplatky na poistnom vo výške približne 10 miliónov eur mesačne,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Európska komisia nás opakovane vyzývala, aby sme rešpektovali smernicu o boji proti oneskoreným platbám, ktorá je ešte z roku 2011. V júli to vyvrcholilo podaním žaloby na Súdnom dvore.

„Z údajov o priemernej lehote splatnosti dlhov verejných nemocníc v obchodných transakciách vyplýva, že Slovenská republika v rokoch 2015, 2016, 2017 a od roku 2018 až do momentu podania tejto žaloby pretrvávajúco porušuje smernicu,“ uvádza sa v žalobe.

Minister zdravotníctva vyčíslil, koľko nás platobná neschopnosť nemocníc môže stáť. „Musíme zaplatiť sankciu 800-tisíc plus okolo 50-tisíc eur je ďalšia sankcia, ktorá každý deň nabieha,“ priblížil minister Michal Palkovič.

Koľko zaplatíme, ešte nevieme

Koľko presne zaplatíme, rozhodne Súdny dvor. Rozsudok ešte nepadol. Odborníčka na medzinárodné právo približuje, že žaloba zo strany Európskej komisie je jedna z posledných možností, ako prinútiť členský štát dodržiavať európske predpisy.

„V konečnom rozsudku rozhoduje Súdny dvor o tom, že členský štát porušil právo EÚ, ukladá mu povinnosť zosúladiť vnútroštátny poriadok s právom EÚ, a zároveň ukladá sankciu. Ak ukladá aj penále, to je na dennej báze, do času kým si členský štát nesplní svoju povinnosť. Ak by išlo o chronický stav, že členský štát opakovane netransponuje smernice, tak EÚ zaviedla mechanizmus na ochranu právneho štátu, a to aj prostredníctvom pozastavení plnení z eurofondov,“ vysvetlila advokátka z Ústavu európskeho práva z Univerzity Komenského Hana Kováčiková.

Rezort zdravotníctva plánuje podľa informácií RTVS proti výške pokuty na Súdnom dvore namietať. Je tu aj možnosť vyhnúť sa pokute a docieliť zastavenie súdneho procesu a to v prípade, že by už nemocnice neporušovali smernicu a platili faktúry načas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko