Na hlavný obsah

Liptovská obec Východná má raritu. Do dvoch osád v horách chodí každý rok prenosná volebná urna

Urna cestuje až 25 kilometrov ďaleko.

Liptovská obec Východná má raritu. Do dvoch osád v horách chodí každý rok prenosná volebná urna
Obyvatelia osady Svarín volili pod holým nebom. Foto: RTVS

Liptovská obec Východná má raritu – dve osady v horách, do ktorých sa ide cez dve iné dediny. Žije tam 29 voličov, obec za nimi každé voľby posiela prenosnú volebnú schránku. Vo Východnej volia na obecnom úrade uprostred obce. S prenosnou schránkou sa však vyberú aj 25 kilometrov ďaleko.

Prenosná volebná schránka musí absolvovať za voličmi niekoľko kilometrov z Východnej cez Hybe a Kráľovu Lehotu opäť do Východnej – do osady Čierny Váh a Svarín. Obe osady sú v Nízkych Tatrách a bývajú tam najmä tí, ktorí sa živili a živia prácou v lesoch.

,,Postupne sa tu všetko rušilo – autobusový spoj, trebárs aj internet. No proste bez auta je tu náročné žiť,“ povedal Stanislav Bystriansky, obyvateľ časti Svarín. Ešte aj volili pri aute obecného úradu. Našťastie, stihli to pred dažďom.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Milan Velecký:

,,Dakedy, keď to tu všetko fungovalo, tak sme tu mali zasadačku a tam sa chodilo, posadili sme sa, čakali sme, také to bolo družnejšie. Teraz je to tak narýchlo, ako je teraz táto doba, že rýchlo, rýchlo, rýchlo všetko,“ uviedol ďalší z obyvateľov Svarína Ladislav Rajniak.

Nemusia cestovať desiatky kilometrov

Osada Svarín sa nachádza 15 kilometrov od obce Východná, Čierny Váh dokonca 23 kilometrov. Zapísaných je tu desať voličov. Aj za nimi príde prenosná volebná schránka.

Na improvizovanú volebnú miestnosť sa na pol hodiny zmenila kancelária tamojšej lesnej správy. V osade Čierny Váh obyvatelia volili pod strechou a v suchu.

,,Základná škola je v Liptovskom Hrádku, to je nejakých 20 kilometrov. Lekárov máme tiež v Liptovskom Hrádku, v Liptovskom Mikuláši. Vravím, je to krásny kraj, pekné bývanie, mnohí závidia, ale je to trošku ťažšie,“ priblížila obyvateľka Čierneho Váhu Jana Dunajská.

Aj preto sú obyvatelia horských osád radi, že voliť nemusia v ďalekej Východnej, ale takmer doma do prenosných volebných schránok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko