Na hlavný obsah

Maďarsko chce ochrániť svoju suverenitu prostredníctvom obmedzenia činnosti novinárov

Návrh zákona predloží maďarská vláda do parlamentu.

Maďarsko chce ochrániť svoju suverenitu prostredníctvom obmedzenia činnosti novinárov
Schôdza maďarského parlamentu. Foto: TASR/AP/Zoltan Mathe

Maďarská vláda na jeseň predloží do parlamentu návrh zákona, ktorý má chrániť Maďarsko pred ohrozením jeho suverenity. Pripomenul to v stredu (27. 9.) server media1.hu, podľa ktorého do ústavy a trestného zákona zakomponujú nové pravidlá. Malo by ísť o obmedzenie činnosti „novinárov, pseudocivilov a dolárových politikov financovaných zo zahraničia“, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

O zámere kabinetu premiéra Viktora Orbána informoval po minulotýždňovom stretnutí parlamentných frakcií vládneho bloku Fidesz-KDNP predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis.

Server media1.hu upozornil na marcový analytický článok na webovej stránke vláde blízkeho inštitútu XXI. Század Intézet pod názvom „Suverenita médií v ohrození – zdroje a donori médií financovaných zo zahraničia“.

V článku sú ako riziko pre suverenitu Maďarska označené médiá 444, Partizán, Telex, RTL, Slobodná Európa, Átlátszó, Direkt36, K-Monitor a Litmus.

Inštitút konštatoval, že ich prevádzkové náklady pokrývajú zahraničné zdroje od 25 do 100 percent. Suverenitu Maďarska ale ohrozujú podľa uvedeného článku aj orgány a tendre Európskej únie, veľvyslanectvá Holandska a Spojených štátov, všetky zahraničné nadácie, vládne agentúry, veľké korporácie či neziskové organizácie, ktoré akýmkoľvek spôsobom finančne podporili tieto médiá.

Server hirklikk.hu v tejto súvislosti uviedol, že podobná legislatíva (Zákon o zahraničných agentoch) existuje v Rusku a slúži na stigmatizáciu médií využívajúcich aj zahraničné finančné zdroje. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu minulý rok konštatoval, že je v rozpore s medzinárodnými dohovormi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet