Na hlavný obsah

Museli zastaviť registráciu. Na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru sa zúčastní rekordný počet bežcov

Množstvo bežcov z Európy sa na štart nebude môcť postaviť.

Museli zastaviť registráciu. Na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru sa zúčastní rekordný počet bežcov
Na archívnej snímke bežci na štarte počas 98. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Foto: SITA

Rekordných 17-tisíc bežcov sa zúčastní na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach (1. októbra). Na podujatí sa predstaví aj štafeta olympijských víťazov v zložení Anastazia Kuzminová, Poliak Robert Korzeniowski, Maďarka Gabriella Szabóová a Čech Martin Koukal.

„V marci sme zastavili registráciu, čiže sme nezrealizovali ani veľkú medzinárodnú globálnu kampaň. Vnímame, že množstvo bežcov z Európy sa na štart ani nepostaví, lebo nemali predstavu, že už v marci nebude možnosť. Máme tam však veľa Poliakov, Čechov, Francúzov, Maďarov, Britov a veľa Srbov,“ povedal riaditeľ MMM Branislav Koniar počas tlačovej konferencie v Bratislave.

Na štart sa postaví aj obhajkyňa

Organizátori zároveň predstavili úvodných štyroch bežcov z kategórie Elite, v ktorej bude štartovať tridsiatka pretekárov. Medzi nimi sú Keňan Reuben Kerio, ktorý absolvuje už piaty štart v Košiciach, a Etiópčan Aychew Bantie.

Zároveň dodal, že na papieri majú aj ďalších pretekárov, záleží ako dopadnú vízové procesy. Čakajú ich vo štvrtok 28. septembra.

Medzi ženami sa predstaví víťazka z minulého roka Margaret Agaiová z Kene a Ayantu Kumelová, ktorá triumfovala pred dvoma rokmi. „Keriovi hovoria doma ´Mr. Košice´, keďže dokázal na MMM trikrát vyhrať a má aj jedno štvrté miesto. Dokáže sa pripraviť a zdolávať aj papierovo lepších súperov. V tejto kategórii je aj šestica slovenských reprezentantov, vrátane majstrov Slovenska Mariána Zimmermanna a Ivany Líškovej, podľa výkonnosti sú v nej aj Matúš Hujsa, Marek Hladík, Taras Ivaniuta a Lucia Vlčáková,“ povedal Koniar.

Na snímke uprostred víťazka kategórie žien Margaret Agaiová z Kene na 99. ročníku Medzinárodného maratónu mieru.
Na snímke uprostred víťazka kategórie žien Margaret Agaiová z Kene na 99. ročníku Medzinárodného maratónu mieru.Foto: TASR

Hujsa poďakoval za možnosť štartovať v Košiciach: „Už minulý rok som si povedal, že urobím všetko preto, aby som sa mohol zúčastniť. Myslím si, že tam bude 10 bežcov zo Slovenska a budeme sa snažiť o najlepší čas. Moja príprava prebieha podľa plánu, cez víkend budem mať malú previerku v Bratislave.“

Štartovať bude aj Matej Tóth či Ladislav Nagy

V štafete sa predstavia športovci, ktorí získali celkovo desať zlatých a jednu bronzovú medailu z olympiád. Prichádzajú na pozvanie a s podporou Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

„MMM nie je len športové podujatie, obsahuje a prináša aj širšie myšlienky. Predovšetkým mier, ktorý je veľmi dôležitý a treba sa o neho starať. Som rád, že myšlienka našla pochopenie u kolegov z ostatných olympijských výborov. Budú tu zástupcovia štátov V4, ktoré sú nám historicky blízke,“ povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi Matej Tóth sa v minulosti viackrát zúčastnil na MMM, avšak vždy v rôznych úlohách. Tentoraz ho diváci uvidia v hlavnej disciplíne. Na polmaratóne sa predstaví aj bývalý reprezentačný hokejový útočník Ladislav Nagy.

Rozpočet sa zvýšil

V sobotu podvečer 30. septembra sa uskutoční otvárací ceremoniál 100. ročníka, počas ktorého zapália maratónsky oheň. Práve ten symbolicky otvára MMM v Košiciach. Organizátori pripravili aj vlakový Maratónsky expres, ktorý pôjde v sobotu z Bratislavy do Košíc.

Koniar zároveň prezradil, že rozpočet na podujatie sa zvýšil o 20 až 25 percent: „Mnohé z aktivít však nesúvisia len s maratónom. Zároveň pre najlepších bežcov pripravujeme finančné odmeny. V hodnote 10.000 eur chceme podporiť aj slovenskú atletiku.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport