Na hlavný obsah

Na Špecializovanom trestnom súde sa začal proces so sudkyňami z kauzy Víchrica. Obe tvrdia, že sú nevinné

V prípade dokázania viny im hrozí väzenie na maximálne osem rokov.

Na Špecializovanom trestnom súde sa začal proces so sudkyňami z kauzy Víchrica. Obe tvrdia, že sú nevinné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa začal proces so sudkyňami z kauzy Víchrica. Obžalovali ich z podplácania a ohýbania práva. Pojednávanie sleduje redaktor RTVS Andrej Bálint.

V prípade ide o bývalú sudkyňu, podpredsedníčku Najvyššieho súdu, Jarmilu Urbancovú a bývalú sudkyňu Okresného súdu v Bratislave Otíliu Dolákovú.

Na začiatku utorkového (5. 9.) procesu prokurátor vyhlásil, že na uzavretie dohody o vine a treste neboli zákonom splnené podmienky a obidve obžalované povedali, že sú nevinné.

V tejto chvíli by mali na súde obidve obžalované vypovedať. Celý samotný proces sa začal s hodinovým oneskorením, pretože obžalované bývalé sudkyne sa ešte radili so svojimi obhajcami.

Obe sudkyne spáchanie takýchto skutkov popierajú. Obhajoba hovorí, že obžalobu postavili na viacerých vyslovených klamstvách bývalého sudcu a dnes kajúcnika Sklenku.

V prípade dokázania viny hrozí dvom bývalým sudkyniam trest odňatia slobody na tri až maximálne osem rokov.

„Neexistuje žiadny dôkaz vykonaný v prípravnom konaní, ktorý by preukazoval, alebo čo i len trošku potvrdzoval tvrdenia svedka, na čom je postavená celá obžaloba. A keď to zoberieme matematicky, 17 svedkov v prípravnom konaní nepotvrdzuje čokoľvek, čo si vymyslel svedok Sklenka. Počas dvoch rokov vyšetrovania neboli schopní ustáliť ani len kde, kedy a akým spôsobom sa tieto skutky mali spáchať,“ uviedol obhajca Urbancovej Peter Erdös.

Pozrite si video:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko