Na hlavný obsah

Pozoruhodný nález v Rakúsku: Archeológovia našli v bani 2 200-ročnú detskú topánku

Topánka je vo vynikajúcom stave.

Výnimočný objav urobili archeológovia, ktorí skúmajú prastarú baňu slúžiacu na ťažbu soli neďaleko Salzburgu. V jej hlbinách sa im podarilo nájsť 2 200 rokov starú detskú topánku, informoval spravodajský server Live Science.

Podľa vyhlásenia Nemeckého baníckeho múzea (DBM) v Bochumi sa topánka zodpovedajúca európskej detskej veľkosti 30 našla v bani na kamennú soľ. Ľudia v nej ťažili už v dobe železnej v rokoch 800 pred naším letopočtom až do prvého storočia pred naším letopočtom.

„Stav nájdenej topánky je vynikajúci,“ uviedol vo vyhlásení vedúci výskumného oddelenia múzea, ktorý výskum v rakúskom Dürrnbergu vedie, Thomas Stöllner. „Organické materiály sa vo všeobecnosti časom rozkladajú. Nálezy ako táto detská topánka ponúkajú mimoriadne vzácny pohľad na život baníkov doby železnej.“

Archeológovia dodali, že topánka vyrobená z kože má zachovalý zvyšok šnurovania z ľanu alebo plátna. To napovedá o tom, ako sa upevňovala na nohu. Podľa spôsobu výroby topánky súdia, že pochádza asi z druhého storočia pred naším letopočtom.

Hoci sa našla len jedna topánka, jej nález naznačuje, že pred viac ako dvoma tisícročiami sa v podzemí baní pohybovali deti. Múzeum vykonáva archeologické práce v bani od roku 2001. V blízkosti topánky archeológovia našli fragment drevenej lopaty a zvyšky kožušiny so šnurovaním, ktorá mohla patriť ku kožušinovej kukle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet