Na hlavný obsah

Nemecké stíhačky budú podporovať ochranu Slovenska od soboty do konca roka

A to v rámci spoločnej operácie krajín Severoatlantickej aliancie.

Nemecké stíhačky budú podporovať ochranu Slovenska od soboty do konca roka
Stíhacie lietadlo Eurofighter. Foto: ČTK/imago stock&people/Felix Zahn

Nemecké stíhačky budú od soboty (2. 9.) do konca roka podporovať protivzdušnú obranu Slovenska v rámci spoločnej operácie krajín Severoatlantickej aliancie, a to v rámci cvičných preletov a pohotovosti.

Oznámil to v piatok (1. 9.) na sieti X (predtým Twitter) nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý označil Slovensko za dôležitého spojenca NATO na východe. Berlín ponúkol Bratislave letecké krytie v máji ako náhradu za stiahnutie protiraketových systémov Patriot.

„Slovensko je dôležitým a exponovaným partnerom na východnom krídle Aliancie. S okamžitou platnosťou ho podporujeme v misii Air Policing na zaistenie bezpečnosti. Na Nemecko je spoľahnutie,“ povedal Pistorius. Nemecko vyčlenilo na stráženie slovenského vzdušného priestoru lietadlá Eurofighter.

Slovensko po minuloročnej ruskej invázii na Ukrajinu predčasne ukončilo prevádzku svojich stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby, potom sa v lete dohodlo s Českou republikou a Poľskom, že mu tieto dve krajiny pomôžu pri ochrane vzdušného priestoru, kým Bratislava neprevezme dodávku lietadiel F-16 objednaných v USA. Slovensko by malo dostať svoje prvé F-16 na budúci rok v rámci oneskorených dodávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko