Na hlavný obsah

Ničivé záplavy v Líbyi si vyžiadali už viac ako 11-tisíc obetí

Ďalších približne 10-tisíc ľudí je stále nezvestných.

Ničivé záplavy v Líbyi si vyžiadali už viac ako 11-tisíc obetí
Záchranári vynášajú telo obete ničivých záplav v líbyjskom meste Derna. Foto: TASR/AP

Na 11 300 vystúpil počet obetí ničivých záplav vo východolíbyjskom meste Derna, uviedol vo štvrtok (14. 9.) podľa agentúry AP Líbyjský Červený polmesiac. Ďalších približne 10-tisíc ľudí je podľa neho stále nezvestných. Naposledy líbyjské úrady informovali o 5 500 potvrdených úmrtiach a 9-tisíc nezvestných.

Búrka Daniel zasiahla Líbyu v nedeľu (10. 9.), výdatné zrážky spôsobili pretrhnutie dvoch priehrad, ktoré zaplavili mesto Derna. Podľa starostu tohto prístavného mesta, ktorého počet obyvateľov sa odhaduje až na stotisíc, môže byť konečný počet obetí vzhľadom na počet zničených budov až 20-tisíc.

K takto veľkej tragédii však podľa vyjadrenia generálneho tajomníka Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) Petteriho Taalasa nemuselo vôbec dôjsť. „Keby bývala normálne fungovala meteorologická služba, mohli vydať výstrahu. Úrady pre núdzové situácie mohli vykonať evakuáciu,“ vyhlásil Taalas.

WMO už skôr tento týždeň uviedla, že národné meteorologické centrum vydalo výstrahu 72 hodín pred záplavami a upovedomilo všetky štátne úrady e-mailom a prostredníctvom médií.

Predstavitelia východolíbyjskej správy verejnosť pred blížiacou sa búrkou varovali a v sobotu (9. 9.) nariadili evakuáciu obyvateľom pozdĺž morského pobrežia, lebo sa obávali veľkej vody od mora. Žiadne varovanie pred možnosťou pretrhnutia priehrad nad mestom však vydané nebolo.

Obe priehrady boli postavené v sedemdesiatych rokoch a štátny audit v roku 2021 ukázal, že neboli riadne udržiavané, hoci na ich údržbu bolo v rokoch 2012 a 2013 vyčlenených vyše dva milióny eur.

Premiér západolíbyjskej vlády sídliacej v Tripolise Abdal Hamíbá na štvrtkovom zasadnutí kabinetu pripustil problémy s údržbou priehrad a vyzval prokurátora, aby bezodkladne začal vyšetrovanie okolností ich pretrhnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet