Na hlavný obsah

Obyvatelia Modry už niekoľko rokov bojujú proti hluku z hotela, nedokáže im pomôcť ani mesto

Hotel organizuje hlučné akcie niekoľkokrát do mesiaca.

Obyvatelia Modry už niekoľko rokov bojujú proti hluku z hotela, nedokáže im pomôcť ani mesto
Z hotela sa pravidelne ozýva hluk. Foto: RTVS

Obyvatelia tichej časti Modry s názvom Harmónia sa sťažujú na hluk z neďalekého hotela. O pokojné bývanie bojujú už šesť rokov. O pomoc žiadali aj mesto, no hlučné podujatia podľa nich stále pokračujú.

„Máme dosť nepríjemné hluky z hotela pod Lipou, ktoré sú počas letnej sezóny od nejakého mája do októbra a sú to externé firemné teambuildingové podujatia,“ priblížila miestna obyvateľka Katarína Bairová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Petra Klimešová:

Podľa pani Kataríny hotel hlučné akcie organizuje niekoľkokrát za mesiac. Začínajú sa ráno a končia sa aj o desiatej večer.

Podľa pani Kataríny hotel hlučné akcie organizuje niekoľkokrát za mesiac. Začínajú sa ráno a končia sa aj o desiatej večer. „Nám vôbec nevadí, že sú teambuidingové akcie, je to úplne normálne, že ich majú. Ale čo nám vadí je, keď majú exteriérové reproduktory, ktoré strašne hlučno hrajú,“ dodáva Katarína.

Obyvatelia sa snažili s vedením hotela dohodnúť, aby zmenili ozvučovanie akcií, no vraj bez výsledku. Oslovili preto mesto. „Zástupca hotela nám prisľúbil, že prijme opatrenia na zníženie hladiny hluku v areáli,“ vyjadrila sa hovorkyňa mesta Modra Zuzana Tichá.

Manažér hotela Boris Guliš, sa pre redakciu vyjadril písomne. „Pokiaľ ide o hluk z podujatí, na jeho možnú moderáciu zo strany hotela upozorňujeme našich klientov už v rámci predzmluvných vzťahov. V prípade, že napriek nášmu upozorneniu hluk z podujatia presiahne mieru primeranú miestnym a časovým pomerom, obratom zasahujeme,“ vysvetlil.

Lenže podľa obyvateľov sa situácia nezlepšuje. Mesto im preto odporúča, aby sa s podnetom obrátili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý meraním zistí, či hotel prekračuje limity hluku určené zákonom.

„Môžu podať podnet na tunajší úrad. Tunajší úrad vykoná tzv. štátny zdravotný dozor v tomto zariadení, ktorý bude spojený aj s objektívnym meraním hluk,“ odporúča Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ak sa preukáže prekročenie zákonnej hladiny, môže úrad nariadiť hotelu opatrenia na zníženie hlučnosti aj uložiť pokutu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny