Na hlavný obsah

Po sérii útokov na ľudí a smrti muža chce britský premiér zakázať psie plemeno: Predstavuje nebezpečenstvo zvlášť pre deti, tvrdí

Rishi Sunak vyhlásil, že "zdieľa zdesenie národa".

Po sérii útokov na ľudí a smrti muža chce britský premiér zakázať psie plemeno: Predstavuje nebezpečenstvo zvlášť pre deti, tvrdí
Plemeno chcú v Británii zakázať. Foto: RTVS screen/ youtube/top bullies

Britský premiér Rishi Sunak chce v krajine do konca roka zakázať chov veľkých psov plemena americký bully, ktoré je podľa neho zodpovedné za sériu vážnych útokov na ľudí. Premiér to oznámil prostredníctvom videa zverejneného na sociálnych sieťach. Posledným prípadom bola podľa neho vo štvrtok smrť muža v centrálnom Anglicku, na ktorej mal podiel útok psa tejto rasy.

Americký bully je podľa údajov z chovateľských webov svalnatý pes s robustnou stavbou tela. Rasa vznikla krížením stafordširského teriéra a amerického pitbulteriéra. Hoci niektorí chovatelia uvádzajú, že je pes pokojný, priateľský a neprejavuje žiadnu agresiu, v Británii sa v poslednom čase šírili správy o jeho útokoch na ľudí.

Sunak vyhlásil, že „zdieľa zdesenie národa“ spôsobené psími útokmi. Psy podľa neho predstavujú nebezpečenstvo zvlášť pre deti.

„Je jasné, že to nie je problém niekoľkých zle vycvičených psov. Je to spôsob správania a nemôže to takto pokračovať, „uviedol Sunak. Dodal, že vláda pracuje na tom, aby s útokmi skoncovala a ochránila verejnosť. Úrady by mali podľa neho nebezpečné plemeno vymedziť v záväznej norme, ktorá by ho mala do konca roka zakázať.

Zákaz sa má týkať najväčších psov tejto rasy označovaných ako bully XL, ktorí dosahujú podľa chovateľských webov výšku vyše 51 centimetrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet