Na hlavný obsah

Počet obetí búrky Daniel, ktorá zasiahla východ Líbye, stúpol na dvetisíc. Niektoré štvrte mesta Derna voda úplne zničila

Tisíce ľudí sú nezvestné.

Počet obetí búrky Daniel, ktorá zasiahla východ Líbye, stúpol na dvetisíc. Niektoré štvrte mesta Derna voda úplne zničila
Zábery z líbyjskej televízie ukazujú pohľad na záplavy v meste Marj, Líbya. Foto: TASR/AP

Záplavy po búrke Daniel ktorá zasiahla východ Líbye si vyžiadala v meste Derna dvetisíc obetí. Úrady informujú o tisícoch nezvestných. Svedkovia opisujú že v niektorých častiach mesta dosiahla voda viac ako tri metre.

Niektoré štvrte voda doslova zobrala zo sebou. Pátranie pokračuje aj v miestnej metropole Bengházi.

Katastrofickým záplavám v Líbyi sa venovala aj redakcia Ranných správ RTVS:

„Na juh od mesta Derna praskli všetky priehrady, čo spôsobilo že sa voda dostala až do centra mesta. Pre nápor vody sa zrútili aj tri mosty a voda sa rozliala po okolí. Viaceré domy voda spláchla do mora. Situácia je kritická,“ uviedol tamojší hovorca ozbrojených síl Ahmed Al-Mosmari.

Nezvestní po záplavách

Asi 10 000 ľudí sje nezvestných v dôsledku záplav na východe Líbye. Podľa agentúry AFP to v utorok (12. 9.) uviedol predstaviteľ Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) Támir Ramadán. Počet mŕtvych je zatiaľ známy, mohlo by ich ale byť aj niekoľko tisíc, dodal.

V najhoršie postihnutom meste Derna už našli viac ako 1 000 tiel obetí, vyhlásil minister líbyjskej vlády národnej stability pôsobiacej na východe krajiny, ktorého citovala agentúra Reuters. Premiér východolíbyjskej vlády Usáma Hamád v pondelok (11. 9.) počet obetí v meste Derna odhadol na 2 000. Búrka zasiahla tiež pobrežné mestá Benghází, Bajdá či Mardž.

„Vrátil som sa z mesta Derna. Je to obrovské nešťastie. Všade ležia telá – v mori, v údolí i pod budovami,“ povedal agentúre Reuters telefonicky minister civilného letectva.

„Počet tiel nájdených v Darná presahuje tisícku. Očakávame, že konečná bilancia bude naozaj vysoká. Nepreháňam, keď poviem, že 25 percent mesta je preč. Veľa domov spadlo, „dodal.

„Humanitárne potreby ďaleko presahujú kapacity líbyjského Červeného polmesiaca, a dokonca aj kapacity vlády,“ uviedol Ramadán. „Východolíbyjská vláda preto požiadala o medzinárodnú pomoc,“ povedal.

Premiér líbyjskej vlády národnej jednoty pôsobiacej na západe krajiny Abdal Hamíd Dbaíbá na sieti X napísal, že do postihnutej oblasti bolo vyslané lietadlo so 14 tonami pomoci. Lietadlo smerujúce do Benghází má na palube okrem iného lieky a zdravotnícke vybavenie a cestuje ním aj 87 zdravotníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet