Na hlavný obsah

Polícia, SIS i ďalšie orgány budú mať ľahší prístup k údajom o bankových účtoch

Týkať sa to bude právnických aj fyzických osôb.

Polícia, SIS i ďalšie orgány budú mať ľahší prístup k údajom o bankových účtoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Polícia, Slovenská informačná služba (SIS) aj ďalšie orgány činné v trestnom konaní, budú mať ľahší prístup k údajom o bankových účtoch a bezpečnostných schránkach. Týkať sa to bude právnických aj fyzických osôb.

Vyšetrovatelia musia čakať aj niekoľko mesiacov, než im banky poskytnú údaje o účtoch. Nová vyhláška ministerstva financií, ktorá proces urýchli, začne platiť od októbra. Banky budú mať šesť mesiacov na to, aby údaje o účtoch a bezpečnostných schránkach zapísali do registra. Tento systém funguje vo všetkých členských štátoch Európskej únie.

„Z európskeho pohľadu možno centrálne registre účtov zaradiť medzi opatrenia na boj proti financovaniu terorizmu a praniu špinavých peňazí. Bude vytvorená zabezpečená linka, pomocou ktorej budú inštitúcie zasielať do tohto registra údaje,“ uviedla hovorkyňa rezortu financií Michaela Lovásová.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Prístup k databázam budú mať napríklad policajti, SIS či finančná správa. Má to zaručiť, že tieto dáta nebudú akýmkoľvek spôsobom zneužité, upravené či poškodené. Policajtom centrálny register účtov pomôže pri odhaľovaní trestných činov, finančnej správe bude slúžiť najmä na boj s daňovými únikmi.

„Je významnou informáciou už aj fakt, že fyzická alebo právnická osoba má jeden alebo viacero bankových účtov, o ktorých správca dane doteraz nemal vedomosť. Týka sa to najmä daňovníkov neregistrovaných na DPH,“ priblížila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Urýchlenie policajných vyšetrovaní?

Policajní vyšetrovatelia musia banku o údaje o účtoch vždy písomne požiadať. Nový spôsob, kedy si údaje nájdu automaticky v registri, vyšetrovanie výrazne urýchli.

„Lehota na odpovedanie z ich strany je jeden až tri mesiace, v extrémnych prípadoch až päť mesiacov, čo je však z pohľadu efektívnosti veľmi zdĺhavé,“ objasnila situáciu hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Zostatky ani finančné pohyby na účte v registri nebudú. Podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) by bolo rýchlejšie, ak by sa informácie ukladali automaticky, nie pravidelným zasielaním.

„V komerčnom sektore by sa vzhľadom na technologický pokrok preferoval viac automatizovaný systém výmeny informácií v reálnom čase ako register zhromažďujúci dáta,“ myslí si hovorkyňa SBA Daniela Gilányi.

Projekt by mal byť financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR. Ministerstvo financií predbežne počíta so sumou tri milióny eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko