Na hlavný obsah

Mazurek prevalcoval Danka, Gröhling to mal najťažšie. Politologička zhodnotila predvolebnú diskusiu RTVS

Najsuverénnejšie podľa nej vystupoval zástupca hnutia Republika.

Mazurek prevalcoval Danka, Gröhling to mal najťažšie. Politologička zhodnotila predvolebnú diskusiu RTVS
Zľava Andrej Danko (SNS), Peter Pčolinský (Sme rodina), Branislav Gröhling (SaS), Jozef Hajko (KDH) a Milan Mazurek (Republika). Foto: RTVS

V utorkovej (26. 9.) piatej predvolebnej diskusii RTVS, v ktorej sa stretli Andrej Danko (SNS), Jozef Hajko (KDH), Milan Mazurek (Republika), Branislav Gröhling (SaS) a Peter Pčolinský (Sme rodina), sa najťažšie presadzovalo exministrovi školstva Gröhlingovi. Skonštatovala to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Darina Malová.

„V diskusii, kde sa používali veľké slová a pomenúvali nepriatelia slovenského národa, sa najťažšie presadzovalo Branislavovi Gröhlingovi, ktorý musel doslova obraňovať nielen slobodu, liberálne hodnoty, reformy a decentralizáciu ako princíp organizácie štátu,“ vysvetlila.

Všetky národné, kresťansky a prorodinne orientované strany, ako SNS, KDH, Sme rodina či Republika, podľa politologičky bojujú o približne rovnakého voliča. Preto sa zrejme diskusia vyostrila. Vysvetľuje to radikalizáciu vyjadrení. Najmä v prípade strany SNS a KDH, ktoré sa uchýlili k obviňovaniu tradičných nepriateľov Slovenska. A to Bruselu, predchádzajúcich vlád, mimovládnych organizácií, ‚progresívcov‘, migrantov a v neposlednom rade reforiem ako takých,“ dodala.

Mazurek prevalcoval Danka

Najsuverénnejšie podľa politologičky vystupoval Milan Mazurek z Republiky. „Jednoznačne prevalcoval Andreja Danka, ktorý mal už tradične problémy s artikuláciou zložitejších slov,“ skonštatovala.

To, či sa mu podarilo dostatočne obhájiť a dištancovať sa od svojej minulosti, kedy popieral holokaust, sa podľa Malovej nedá jasne povedať. Záleží to na hodnotovom nastavení voličov. „Predpokladám, že tí, ktorí chcú, mu uveria. Použil presvedčivý argument, keď uviedol, že popieranie holokaustu je trestný čin a ak by sa ho dopustil, bol by trestne stíhaný,“ povedala politologička. Na druhej strane to však podľa nej môže otvoriť diskusiu, prečo nebol trestne stíhaný.

Milan Mazurek vysvetľoval svoju minulosť

Dankov výsmech slovenskej diplomacii

Naopak, najmenej priala diskusia KDH a Sme rodina, doplnila Malová. „Vyjadrenia Jozefa Hajka a Petra Pčolinského boli niekde uprostred a ťažšie mohli osloviť nerozhodnutých voličov, ktorí zrejme potrebujú jasné heslá,“ uviedla.

Presvedčivý výkon nepredviedol ani predseda strany SNS Andrej Danko. Podľa Dariny Malovej napríklad nepochopil základné fungovanie skupiny Vyšehradskej štvorky (V4) a Európskej únie.

„Keď pán Danko hovoril o zakotvení Slovenska predovšetkým vo V4, to bol doslova šok. V4 nikdy nebude mať takú kapacitu, aby mohla nahradiť EÚ. Okrem toho, nemá zodpovedajúce štruktúry. Bol to výsmech našej diplomacii a zahraničnej politike,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko