Na hlavný obsah

Pred 22 rokmi teroristi v unesených lietadlách zaútočili v New Yorku a vo Washingtone

Zabili takmer tri tisíc ľudí.

Pred 22 rokmi teroristi v unesených lietadlách zaútočili v New Yorku a vo Washingtone. Zabili takmer tri tisíc ľudí. Od útoku Japonska na americký prístav Pearl Harbor v roku 1941 nezažili Spojené štáty priamy útok na ich územie. 11. septembra 2001 sa to zmenilo.

Prvé unesené lietadlo narazilo o 8. hodine 46. minúte miestneho času do severnej veže Svetového obchodného centra v New Yorku. O 17 minút neskôr už horela po náraze druhého dopravného lietadla aj južná veža takzvaných dvojičiek. Vtedy už nikto nepochyboval, že nejde o nehodu, ale pripravený útok. Výročiu teroristických útokov sa venoval redaktor RTVS Pavel Achs.

„Je to hrozné. Nikdy v živote som nič také nevidel. Zasiahli Svetové obchodné centrum,“ uviedol svedok.

Začala sa najväčšia záchranná akcia – v budovách sa totiž denne vystriedalo asi 20-tisíc ľudí. Uplynuli necelé tri hodiny. Obrovský požiar narušil nosné piliere a oba mrakodrapy sa zrútili.

Ďalším terčom teroristov sa stala budova Pentagónu, do ktorej narazilo tretie unesené lietadlo. Štvrté sa vďaka hrdinstvu pasažierov zrútilo do neobývanej oblasti v Pensylvánii pri meste Shanksville. Vyšetrovatelia neskôr spresnili, že cieľom teroristov mal byť pravdepodobne Biely Dom. Spojené štáty obvinili z útokov teroristickú sieť Al-Kájda na čele s Usámom bin Ládinom. Začala sa vojna proti terorizmu.

„Dnes ráno zaútočili na našu slobodu. Spojené štáty vypátrajú a potrestajú tých, ktorí sú zodpovední za tieto útoky.“ spresnil vtedajší prezident USA George Bush ml.

K teroristickým útokom sa prihlásil Usáma bin Ládin a jeho teroristická sieť Al-Kájda. Trvalo dlhých desať rokov, kým šéfa Al-Kájdy zabilo v roku 2011 špeciálne americké komando v jeho dome v Pakistane. Napriek tomu, že oficiálna vyšetrovacia správa označila za páchateľov útokoch 19 teroristov z Al-Kájdy, objavili sa konšpiračné teórie, ktoré poukazovali na mnohé nejasnosti.

Ako vnímajú USA útok na dvojičky po 22 rokoch

„V kontexte útoku na samotné územie Spojených štátov amerických je útok na dvojičky a Pentagón a zrútenie lietadla stále považované za najväčšiu novodobú tragédiu a prvý rozsiahly teroristický útok na vnútroštátnom území USA. Ale súčasne treba vnímať časový odstup 22 rokov,“ uviedol politológ Erik Laštic z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Časový odstup podľa politológa z tohto dňa robí skôr deň pokojný, ktorý už nie je predmetom nejakých rozsiahlych reflexií.

“Napríklad prebiehajúce kampane kandidátov v prezidentských voľbách republikánskych. Mnohí z tých kandidátov si dnešný deň pripomínajú, zjavia sa na miestach, ktoré sú nejako späté s tými útokmi, ale súčasne sa v úvodzovkách mnoho zabudlo a ten deň sa čoraz viac stáva dňom, ktorý sa možno dostáva do učebníc dejepisu a nemá nijaký bezprostredný vplyv na politické dianie. Na to, o čom v súčasnosti Spojené štáty americké diskutujú,“ dodal.

Viac sa dozviete vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet