Na hlavný obsah

Rakúska tajná služba rozložila údajnú teroristickú bunku. Mohla byť napojená na Islamský štát

Úrady v tejto súvislosti zadržali jednu osobu.

Rakúska tajná služba rozložila údajnú teroristickú bunku. Mohla byť napojená na Islamský štát
Ilustračná snímka rakúskej polície. Foto: Unsplash

V Rakúsku sa podarilo rozbiť možnú teroristickú bunku napojenú na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) zloženú z desiatich osôb. Oznámila to v utorok (5. 9.) rakúska tajná služba DSN. Úrady v tejto súvislosti zadržali jednu osobu. Informovala o tom agentúra AP.

Skupinu tvorilo deväť mužov a jedna žena. Doterajšie vyšetrovanie a vypočúvanie ukázalo, že majú „islamské až teroristické“ postoje.

Podozrivé osoby od 15 do 23 rokov žijú neďaleko severorakúskeho mesta Linz. Podľa DSN „robili dlhodobo nábor pre teroristickú organizáciu Islamský štát a jej zločinecké aktivity“. „Okrem toho plánovali prostredníctvom proselytizmu (cielené získavanie nových veriacich) a náborových aktivít založiť aj mešitu alebo modlitebňu,“ uvádza DSN.

Na základe rakúskeho práva DSN nezverejnila žiadne osobné údaje podozrivých a uviedla, že v prípade stále prebieha vyšetrovanie. Podľa rakúskej agentúry APA podozriví pochádzajú z Rakúska, Turecka, Iraku, Ruska a Chorvátska alebo sú bez štátnej príslušnosti.

Zabavili techniku a propagačné materiály

Počas domových prehliadok začiatkom júla úrady zabavili desiatky telefónov, počítačov, laptopov a iných nosičov dát či propagačné materiály. Prokuratúra v Linzi nariadila zadržanie jednej 18-ročnej osoby, pretože hrozí jej útek alebo páchanie trestnej činnosti. Ostatných podozrivých vyšetrujú na slobode.

Podľa DSN mohla byť táto skupina napojená aj na extrémistickú organizáciu Kaukazský emirát, ktorá pôsobí v ruskom kaukazskom regióne. Skupina je tiež obvinená z nabádanie 19-ročného mladíka, aby posprejoval symbolmi IS alebo inak poškodil budovy v meste St. Pölten ležiacom západne od Viedne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet