Na hlavný obsah

Republikánski senátori vyzývajú prezidenta USA Bidena, aby okamžite dodal Ukrajine rakety

Republikáni poslali prezidentovi otvorený list.

Republikánski senátori vyzývajú prezidenta USA Bidena, aby okamžite dodal Ukrajine rakety
Joe Biden Foto: TASR/AP

Skupina republikánskych senátorov poslala šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi otvorený list. Vyzývajú ho na „okamžité“ dodanie rakiet dlhého doletu na Ukrajinu. Tie údajne Kyjev potrebuje na víťazstvo. Kremeľ pred takýmto krokom Washington varoval.

„Vyzývame na okamžité dodanie Army Tactical Missile Systems Ukrajine,“ píše sa v liste štyroch vplyvných republikánskych senátorov, ktorí argumentujú tým, že odďaľovanie tohto rozhodnutia predlžuje spomínaný konflikt a spôsobuje straty na životoch.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Martin Rajec:

Podľa ich názoru raketový útok na ruský prístav Sevastopoľ demonštroval účinnosť takýchto zbraní. K otvorenej výzve prišlo v kritickom čase. Náčelník amerických generálnych štábov Mark Milley minulý víkend pre BBC naznačil, že Ukrajincom už veľa času na prerazenie ruskej obrany v tomto roku nezostáva.

„Ukrajinci vo svojej ofenzíve dosahujú stabilný progres bez zmenšenia bojovej sily, ktorá je veľká. Majú pred sebou ešte 30 až 45 dní dobrého počasia. Boj sa neskočil a stále sa usilujú o dosiahnutie svojich cieľov,“ uviedol Mark Milley, náčelník amerických generálnych štábov.

Biely dom nevylučuje, že odobrí poslanie ATACAMS Ukrajine. Tie sú schopné zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti až 300 km. Americké strely do systémov Himars, ktoré má Kyjev momentálne k dispozícii, majú dolet približne 70 km.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet