Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada OSN by sa mohla rozrásť: Biden navrhne, aby do rady pridali nových stálych členov

Ide o krajiny ako Brazília, India, Nemecko či JAR.

Bezpečnostná rada OSN by sa mohla rozrásť: Biden navrhne, aby do rady pridali nových stálych členov
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo vystúpení na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku navrhne rozšírenie počtu stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Telegraph. Ten sa odvoláva na hovorcu americkej Rady pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho.

„Som presvedčený, že prezident Biden o tom povie viac na budúci týždeň,“ povedal Kirby v rozhovore pre The Telegraph zverejnenom v nedeľu (17. 9.). „Jasne sme povedali, že sa domnievame, že prišiel čas podrobnejšie sa zaoberať architektúrou BR OSN. Myslíme si, že by mala byť viac inkluzívna a viac komplexná,“ uviedol.

Podľa správy Biden presadzuje, aby do rady pridali päť alebo šesť nových stálych členov vrátane Brazílie, Indie, Nemecka, Juhoafrickej republiky (JAR) a Japonska.

Kirby tiež vyjadril presvedčenie, že Čína môže zohrať konštruktívnu úlohu vo vojne na Ukrajine. „Neexistuje veľa krajín, ktoré majú významný vplyv alebo prístup k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Čína je jednou z nich,“ povedal.

USA podľa Kirbyho slov podporia úsilie Číny prispieť k ukončeniu vojnu, pokiaľ bude rešpektovať Chartu OSN a územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny a bude brať do úvahy aj postoj tejto krajiny.

BR OSN má v súčasnosti päť stálych členov – Čínu, Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty. Ďalších desať členov volí Valné zhromaždenie OSN na obdobie dvoch rokov. V súčasnosti sú týmito členmi Belgicko, Dominikánska republika, Indonézia, JAR, Kuvajt, Nemecko, Peru, Pobrežie Slonoviny, Poľsko a Rovníková Guinea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet