Na hlavný obsah

Rozpočtová rada zhoršila vyhliadky ekonomického rastu. Pesimistická je aj celá eurozóna

Vývoj sa môže začať zlepšovať od polovice roka 2024.

Rozpočtová rada zhoršila vyhliadky ekonomického rastu. Pesimistická je aj celá eurozóna
Členovia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Foto: TASR/Martin Baumann

Rast slovenskej ekonomiky bude v tomto aj budúcom roku veľmi mierny, tesne nad 1 percento. Vyplýva to z aktuálnej septembrovej makroekonomickej prognózy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Predpokladá v nej hospodársky rast v tomto roku na úrovni 1,2 percenta a v budúcom roku 1,4 percenta. V obidvoch prípadoch ide o mierne zhoršenie oproti predchádzajúcej prognóze.

„Slovenská ekonomika je v tomto roku zasiahnutá nepriaznivým vývojom domáceho aj zahraničného dopytu. Spotrebitelia sa vysporiadavajú s vysokou infláciou obmedzením spotrebných výdavkov,“ upozornila RRZ.

Firmy menej investujú

Firmy tiež menej investujú, s výnimkou dobiehania investícii z končiaceho programového obdobia eurofondov. Na realitnom trhu dochádza k útlmu, čo je ďalším brzdiacim faktorom najmä stavebných investícií.

Pomerne pesimistické sú aj očakávania vývoja v eurozóne. „Znamená to, že export by mal v druhom polroku, po ukončení nevybavených objednávok z predošlého obdobia stagnovať, resp. ku koncu roka mierne klesať,“ predpokladá rozpočtová rada.

K výraznejšiemu oživeniu slovenskej ekonomiky dôjde podľa RRZ s predpokladaným oživením zahraničného prostredia a čerpania eurofondov až v roku 2025. Vtedy očakáva hospodársky rast na úrovni 2,9 percenta.

„Štvrťročný vývoj sa môže začať zlepšovať od polovice roka 2024. Naši exportéri pri externom oživení dobehnú svoje stratené podiely z aktuálneho obdobia, kedy sa im nie veľmi darí. Investície sa vo väčšej miere rozbehnú. Rast miezd bude naďalej dynamický a pri spomalení inflácie podporí domáci spotrebiteľský dopyt,“ avizovala RRZ.

Inflácia dosahuje nadštandardnú úroveň

Inflácia podľa rady dosahuje naďalej nadštandardnú úroveň, ale postupne dochádza k jej výraznému spomaleniu. Znížené ceny komodít a prísnejšia menová politika majú podporiť zmierňovanie inflačných tlakov. Tento rok by mala inflácia podľa prognózy dosiahnuť 10,5 percenta, budúci rok sa spomalí na 5,1 percenta.

„Pre budúci rok momentálne odhadujeme nárasty regulovaných cien energií okolo 20 až 30 percent, čím sa priblížia k strednodobým trhovým cenám a ďalšie výrazné nárasty už následne neočakávame,“ predpokladá RRZ s tým, že celkový rast cien by mal klesnúť k inflačnému cieľu 2 percentá po roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika