Na hlavný obsah

Ceny plynu v Európe sa môžu v budúcom roku výrazne znížiť. Viac, ako sa očakávalo

Európske ceny plynu boli tento rok nestále.

Ceny plynu v Európe sa môžu v budúcom roku výrazne znížiť. Viac, ako sa očakávalo
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Európske ceny zemného plynu môžu byť na budúce leto o 20 percent nižšie, ako sa v súčasnosti odhaduje. A to vďaka poklesu dopytu z elektrární a veľkým zásobám komodity.

Uviedla to globálna výskumná a konzultačná skupina Wood Mackenzie, ktorá poskytuje údaje, analýzy a poradenstvo pre energetický, obnoviteľný, chemický, hutnícky a ťažobný priemysel. Informovala agentúra Reuters.

Európa smeruje do zimy so zásobami plynu vysokou nad sezónnou normou. To jej poskytuje nárazník proti akýmkoľvek krátkodobým výpadkom.

Podiel obnoviteľných zdrojov sa zvýšil

A zároveň v Európe došlo tiež k poklesu spotreby plynu na výrobu energie. Podiel obnoviteľných zdrojov sa však zvýšil, vzrástla aj produkcia elektriny z jadra a ekonomické tlaky ovplyvnili spotrebu v priemysle a domácnostiach.

„Zdá sa, že európsky plynárenský sektor zažije pokles dopytu po plyne, čo bude mať v budúcom roku dominový efekt na ceny,“ uviedla spoločnosť Wood Mackenzie v stredu v správe. Očakáva pritom, že v roku 2024 sa spotreba plynu zníži medziročne o 12 percent, čo je podobný pokles ako v roku 2023.

Európske ceny boli nestále

Európske ceny plynu boli tento rok nestále a reagovali na akékoľvek hrozby pre globálne toky. Trhy pozorne sledovali najmä toky od najväčšieho dodávateľa na kontinente Nórska pre jeho dlhotrvajúce výpadky v dôsledku údržby. A sledujú aj štrajky v zariadeniach na skvapalnený zemný plyn v Austrálii.

„Predĺženie plánu údržby v Nórsku by mohlo mať vážny vplyv na ceny, keby úrovne skladových zásob neboli také vysoké,“ povedal Mauro Chavez, riaditeľ výskumu vo Wood Mackenzie. Podľa neho aj keď štrajky v Austrálii ovplyvnia globálny trh s LNG, je pravdepodobné, že budú krátkodobé, čím sa obmedzia dôsledky pre ázijský a európsky trh.

Spoločnosť však očakáva napätejšiu situáciu na trhu v roku 2025, keď vyprší platnosť ruskej dohody o tranzite plynu cez Ukrajinu. Globálne dodávky LNG sa budú zvyšovať len postupne, pričom dopyt v Ázii stúpne. To obmedzí objemy dostupné pre Európu, dodal Chavez.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika