Na hlavný obsah

Rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy, uviedol Zelenskyj

Moskvu obvinil aj zo zneužívania energonosičov a potravín ako prostriedkov nátlaku na svet.

Rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy, uviedol Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy, vyhlásil v utorok (19. 9.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave počas všeobecnej rozpravy 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informovala o tom agentúra AFP.

„Tieto deti sú v Rusku vedené k tomu, aby nenávideli Ukrajinu, a všetky ich väzby na rodinu sú prerušené. Toto je jasná genocída,“ povedal Zelenskyj.

„Poznáme mená desaťtisícov detí a máme dôkazy o státisícoch ďalších unesených Ruskom na okupovaných územiach Ukrajiny a neskôr deportovaných. Medzinárodný trestný súd vydal zatykače za tieto zločiny a my sa snažíme dostať deti späť domov,“ poznamenal ďalej s tým, že „čas plynie“. Zároveň položil otázku, čo s týmito deťmi bude.

Ukrajinský prezident s prejavom vystúpil vo svojej charakteristickej vojenskej kombinéze a zopakoval výzvu na uskutočnenie summitu rovnako zmýšľajúcich krajín.

„Pripravujeme svetový mierový summit. Pozývam váš všetkých – vás, ktorí netolerujete žiadnu agresiu – na spoločné prípravy tohto summitu,“ dodal.

Rusku – stálemu členovi Bezpečnostnej rady OSN – podľa Zelenského nemožno dôverovať v súvislosti s jadrovými zbraňami. „Teroristi nemajú žiadne právo, aby disponovali jadrovou zbraňou,“ podotkol.

Moskvu obvinil aj zo zneužívania energonosičov a potravín ako prostriedkov nátlaku na svet. „Agresor premieňa na zbrane aj množstvo iných vecí a používa ich nielen proti našej krajine, ale aj proti krajinám vás všetkých od atlantického pobrežia Afriky až po juhovýchodnú Áziu,“ upozornil podľa britského denníka The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet