Na hlavný obsah

Ružomberčania počas volieb zbierali aj podpisy pod petíciu, nesúhlasia s krokmi tamojšej papierne

Podpisy zbierali pred volebnými miestnosťami.

Ružomberčania počas volieb zbierali aj podpisy pod petíciu, nesúhlasia s krokmi tamojšej papierne
Na snímke ružomberské papierne. Foto: Romana Buganová

Aktivisti v Ružomberku počas volieb zbierajú podpisy pod petíciu proti tamojším papierňam. Podnik na výrobu papiera a celulózy plánuje výmenu súčasného kotla na biomasu za nový. Niektorí poslanci sa obávajú zhoršenia životného prostredia.

Ružomberčanov, ktorí prichádzali do volebných miestností, zastavovali petičiari. Voľby využili na to, aby zbierali podpisy.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Spoločnosť chce rozširovať fabriku, navýšiť výrobu a postaviť tu nový, nižší kotol, a preto aby to mohli urobiť, musia zmeniť v územnom pláne túto vetu, ktorá od 2012 ochraňuje Ružomberok predtým, aby sa tu navyšovalo znečistenie,“ povedal Ján Kuráň, predseda petičného výboru.

Zmena územného plánu by umožnila súkromnej spoločnosti výmenu starého kotla na biomasu za nový a výkonnejší. Súčasný pracuje už vyše 40 rokov. Mestskí poslanci mali o zmene územného plánu už hlasovať. Tento bod programu však odročili na 11. októbra.

„Pán primátor inicioval túto zmenu presun tohto rokovania práve z toho dôvodu, že zaznamenal, že niektorým občanom, ale aj mestským poslancom, chýbajú dôležité odpovede na niektoré otázky,“ priblížil hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

O stanovisko požiadala redakcia RTVS aj firmu v Ružomberku. Odpovede na ich otázky však nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko