Na hlavný obsah

Schránka so vzorkami z planétky Bennu úspešne pristála v púšti v USA

Sonda vzorky nabrala v roku 2020.

Schránka so vzorkami z planétky Bennu úspešne pristála v púšti v USA
Obrázok prevzatý z videa poskytnutého NASA TV ukazuje kapsulu uvoľnenú kozmickou loďou Osiris-Rex ležiacu na povrchu po pristátí na Zemi. Foto: ČTK/AP

Schránka so vzorkami prachu a hornín, ktoré americká sonda OSIRIS-REx nabrala v roku 2020 na planétke Bennu, v nedeľu (24. 9.) úspešne pristála na Zemi, ukázal priamy prenos amerického Úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Schránku so vzorkami vypustila sonda OSIRIS-REx z obežnej dráhy. O 16:52 SELČ, tri minúty pred pôvodne plánovaným pristátím, dosadla do vytýčenej oblasti v púšti amerického štátu Utah. Je to prvýkrát, čo sa Spojeným štátom podarilo na cudzej planétke zbierať materiál a dopraviť ho späť na skúmanie.

Vzorky v pondelok (25. 9.) prevezú do nového laboratória v Johnsonovom vesmírnom stredisku NASA v Houstone. V tomto komplexe sú už umiestnené stovky kilogramov mesačných hornín, ktoré pred vyše polstoročím nazbierali astronauti z programu Apollo, napísala agentúra AP.

Misia NASA umožní vedcom zistiť, z akých látok sa planétka Bennu skladá. Je ale aj pohľadom do hlbokej minulosti z počiatkov Slnečnej sústavy, ktorý sa zachoval vo vesmírnom vákuu.

Sonda OSIRIS-REx odštartovala z mysu Canaveral na Floride v roku 2016. Pred tromi rokmi potom predviedla niekoľkohodinový veľkolepý manéver, pri ktorom zostúpila z obežnej dráhy planétky Bennu a pomocou robotického ramena pozbierala z povrchu planéty výskumný materiál.

Sonda sa medzitým vydala na novú misiu k planétke Apophis, ktorá podľa prepočtov preletí okolo Zeme v roku 2029 vo vzdialenosti 32-tisíc kilometrov. Táto misia bude niesť názov OSIRIS-APEX.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet