Na hlavný obsah

Rozhodujúca predvolebná diskusia: Pellegrini sa priklonil k Ficovi, Šimečka čelil jeho útokom

RTVS uzavrelo sériu predvolebných diskusií debatou troch najsilnejších lídrov

Rozhodujúca predvolebná diskusia: Pellegrini sa priklonil k Ficovi, Šimečka čelil jeho útokom
Na snímke zľava Peter Pellegrini (Hlas-SD), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) a Robert Fico (Smer-SD). Foto: RTVS

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v poslednej televíznej diskusii RTVS priznal, že povolebnú spoluprácu si predstavuje skôr so stranou Smer-SD. „Ideologicky aj názorovo máme bližšie ku Smer-SD. Naše prieniky sú evidentné a podstatne zreteľnejšie. Tam sa aj navzájom poznáme. Pána Šimečku poznám len z týchto televíznych diskusií, veľmi neviem, čo a ako chce s touto krajinou spraviť,“ uviedol.  

Predseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka zdôraznil, že PS je dlhodobo otvorené rokovaniam o spolupráci s každou stranou, ktorá si ctí rovnaké hodnoty. Zdôraznil pritom dôležitosť proeurópskej orientácie a právneho štátu. Explicitne však vylúčil Smer-SD a fašistické strany.

Líder Smer-SD Robert Fico odmietol uviesť svoju konkrétnu predstavu o povolebnej spolupráci. „Nebudem zostavovať vládu pred parlamentnými voľbami,“ poznamenal.

Podľa Pellegriniho PS „rozpráva pekne“, koncepcie strany sú však rôzne. Šimečka však pripravenosť svojej strany nespochybňuje. Vyzdvihol pritom niekoľkých odborníkov, ktorých má na kandidátke – bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, bývalý veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek či advokátka Lucia Plaváková.

Mimovládky verzus trestne stíhaní

Robert Fico kritizoval stranu Progresívne Slovensko za to, že na prvých 40 miestach kandidátky má 28 ľudí z mimovládnych organizácií. Šimečka priznal, že v strane má ľudí z mimovládnych organizácií, no prízvukoval, že majú čistý štít. „Aspoň nikto nie je obvinený, ani trestne stíhaný,“ uviedol.

Diskutéri sa dotkli aj témy zdravotníctva a poplatkov. Hlas-SD aj Smer-SD odmietajú spoplatnenie zdravotníctva. Progresívne Slovensko zavedenie poplatkov v zdravotníctve taktiež vylúčilo. „Treba upratať v poplatkoch, ktoré ambulancie vyberajú. Často je to tak, že ide o poplatky za WIFI alebo energie, no v skutočnosti to sú skryté poplatky za zdravotnícku starostlivosť, to sa nemôže diať,“ dodal Šimečka. Prístup k zdravotnej starostlivosti má mať podľa Šimečku každý, bez ohľadu na to, či je bohatý alebo chudobný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko