Na hlavný obsah

Sme rodina nepostaví vlastného kandidáta do prezidentských volieb, Korčoka aj Kubiša považuje Kollár za kvalitné osobnosti

SNS možno svojho kandidáta postaví, tvrdí Danko.

Sme rodina nepostaví vlastného kandidáta do prezidentských volieb, Korčoka aj Kubiša považuje Kollár za kvalitné osobnosti
Predseda SNS Andrej Danko (vľavo) a líder Sme rodina Boris Kollár. Foto: RTVS

Hnutie Sme rodina nepostaví vlastného kandidáta do budúcoročných prezidentských volieb. Povedal to jeho predseda a šéf Národnej rady (NR) SR Boris Kollár v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Komu hnutie nakoniec vysloví podporu sa rozhodnú, až keď budú známe všetky mená kandidátov.

Aktuálne jediných známych uchádzačov o prezidentské kreslo – exministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a diplomata Jána Kubiša – Kollár označil za kvalitných kandidátov.

Bývalý predseda NR SR a líder SNS Andrej Danko, ktorý sa diskusie tiež zúčastnil, má o kandidátovi na prezidenta úplne inú predstavu. V Korčokovi vidí nástupcu prezidentky Zuzany Čaputovej. Zároveň tvrdí, že ho vybral Západ a bude mať „zrecyklovaných“ podporovateľov súčasnej prezidentky.

Povedal, že SNS postaví vlastného kandidáta, ak sa v rámci budúcej vládnej koalície, ak bude strana jej súčasťou, nedohodnú na jednom mene. Danko naznačil, že podporuje zmenu priamej voľby prezidenta tak, aby parlament vybral na tento post skúseného človeka. Podpora predsedu Smeru-SD Roberta Fica v kandidatúre vraj nie je témou dňa.

Mimoriadne schôdze

Čo sa týka mimoriadnych schôdzí, ktoré navrhuje vláda premiéra Ľudovíta Ódora, Kollár povedal, že Sme rodina dodalo hlasy potrebné na ich zvolanie. O situácii v zdravotníctve sa chcú radiť ešte s odborníkmi z Lekárskeho odborového združenia a zástupcami pediatrov. Na základe toho sa potom rozhodnú, či mimoriadnu schôdzu podporia.

Otvorenie schôdze k novele trestného poriadku, naopak, nepodporia, respektíve sa schôdze nezúčastnia. Danko si myslí, že schôdze o vládnych návrhoch sú len PR aktivitami súčasného premiéra.

Obaja politici zároveň kritizovali neúčasť prezidentky Čaputovej a premiéra Ódora na odovzdávaní štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana. Podľa Kollára ich argumentácia, ktorou zdôvodňovali svoju neúčasť obavami zo zatiahnutia do predvolebnej kampane, neobstojí.

„Sú to štátne ceny. Je to deň, v ktorom sa vyzdvihuje slovenská štátnosť a ústava,“ upozornil Kollár. Podľa Danka je účasť na takomto podujatí prejavom rešpektu k ústave a štátnosti.        

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko