Na hlavný obsah

Uplynul rok od úmrtia kráľovnej Alžbety II.: Briti si pripomínajú výročie, kráľ Karol III. sa prihovoril ľuďom

Alžbeta II. zomrela 8. septembra 2022 vo veku 96 rokov.

Uplynul rok od úmrtia kráľovnej Alžbety II.: Briti si pripomínajú výročie, kráľ Karol III. sa prihovoril ľuďom
Na fotografii britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. sa poďakoval za podporu, ktorú mu verejnosť preukazovala počas prvého roka vládnutia. V krátkom vyhlásení ocenil 74-ročný britský monarcha „obrovskú náklonnosť“ preukazovanú jeho matke, jej životu a službe verejnosti. Informuje o tom agentúra AFP.

„Som tiež veľmi vďačný za lásku a podporu preukázanú počas tohto roka mojej manželke a mne, keďže robíme, čo sa dá, aby sme vám všetkým slúžili,“ dodal Karol.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra minulý rok. V piatok sa v Británii budú konať menšie spomienkové akcie, pričom na žiadnej z nich sa neočakáva účasť kráľa, ktorý sa nachádza na škótskom zámku Balmoral.

Ani Alžbeta si verejne nepripomínala výročie nástupu na trón, keďže bolo zároveň výročím úmrtia jej otca kráľa Juraja VI.

V Londýne na počesť Karolovho nástupu na trón Kráľovské jazdecké delostrelectvo vypáli v Hyde Parku 41 slávnostných sálv. Začiatok bude o 12.00 h miestneho času (13.00 SELČ). O hodinu neskôr 62 slávnostných sálv vypáli z londýnskeho Toweru najstarší regiment britskej armády – Ctihodná delostrelecká rota (HAC).

V Británii je aj Harry

Očakáva sa, že Karolov najstarší syn a následník trónu princ William s manželkou Catherine budú v piatok vykonávať svoje kráľovské povinnosti a v mene zosnulej kráľovnej prednesú posolstvo. V Británii je aj Williamov brat Harry, ktorý sa vo štvrtok zúčastnil na charitatívnom podujatí. Jeho stretnutie s členmi kráľovskej rodiny sa však neočakáva.

Alžbeta II. zomrela 8. septembra 2022 vo veku 96 rokov na škótskom zámku Balmoral, pričom bola najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou. Vládla 70 rokov a jej smrť pre Britániu znamenala veľkú zmenu. Väčšina Britov totiž počas svojho života iného panovníka na tróne nezažila. Počas 10-dňového oficiálneho obdobia smútku sa v Londýne vlani zišli desaťtisíce ľudí, aby jej vzdali hold.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet