Na hlavný obsah

Ústavnoprávny výbor nerokoval. Neprišli poslanci zo Smeru, Hlasu, Sme rodina a ani M. Žilinka

Generálny prokurátor odišiel na dovolenku.

Ústavnoprávny výbor nerokoval. Neprišli poslanci zo Smeru, Hlasu, Sme rodina a ani M. Žilinka
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR sa v pondelok (25. 9.) činnosťou generálneho prokurátora nakoniec nezaoberal. Na rokovanie neprišlo dosť poslancov, a tak nebol uznášaniaschopný.

Viacerí poslanci z SaS aj mimoparlamentných strán kritizujú podľa nich sporné rozhodovanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku v niektorých kauzách. Naopak, poslanci zo Smeru-SD, Sme rodina a mimoparlamentného Hlasu-SD sa ho zastávajú a rokovanie výboru považovali za predvolebnú kampaň.

Vysvetlenie k rozhodovaniu Maroša Žilinku okrem iného vo veciach, v ktorých nebolo vznesené obvinenie. Tak znel jediný bod programu mimoriadneho rokovania ústavnoprávneho výboru. Zvolal ho predseda Milan Vetrák z klubu OĽANO, ktorý zároveň musel oficiálnu časť rokovania ukončiť.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Marián Kukelka:

„Keby sme otvorili diskusiu, tak by sme sa mohli dopracovať aj k určitým zisteniam, ktoré by verejnosť mala poznať. Je mi veľmi ľúto, že poslanci si opätovne neplnia svoje povinnosti,“ uviedol Vetrák.

O zvolanie požiadal nezaradený poslanec Juraj Šeliga. Dôvodom sú Žilinkove sporné rozhodnutia za použitia paragrafu 363, ale aj odmietnutie generálneho prokurátora sprístupniť požadované informácie o rozhodnutiach prezidentke.

„Ústavnoprávny výbor má aj všeobecnú kontrolnú právomoc. To znamená, že sme si chceli zavolať generálneho prokurátora, aby vysvetlil, či sa stretával s vyšetrovateľmi, ktorí mali manipulovať vyšetrovania, prečo udelil niektoré 363, ktorá raz rozhodli tak, potom tak. On (Žilinka) zbabelo k tomu pristúpil tak, že odišiel na dovolenku,“ komentoval Šeliga.

Predvolebná kampaň?

Napriek tomu, že výbor oficiálne nerokoval, poslanci dali priestor na vyjadrenie námestníkovi generálneho prokurátora Jozefovi Kanderovi, ktorý ho na zasadnutí zastupoval cez telemost.

„Inak neostáva nič iné len konštatovať, že by išlo len o politickú demonštráciu. S ľútosťou musím oznámiť, že moje vystúpenie na ústavnoprávnom výbore skončilo,“ povedal Kandera poslancom.

Poslanci za Smer-SD, Sme rodina aj mimoparlamentný Hlas-SD sa na rokovaní nezúčastnili. Bol medzi nimi aj nezaradený poslanec Matúš Šutaj-Eštok. Pondelkové rokovanie považoval za súčasť predvolebnej kampane.

„Generálny prokurátor Maroš Žilinka je jediným garantom spravodlivosti v súčasnom systéme, kedy právny štát a Slovensko nemajú nič spoločné,“ myslí si Šutaj-Eštok.

Pripomíname, že prezidentka Zuzana Čaputová požiadala Ústavný súd SR o výklad ústavy z dôvodu, že jej generálny prokurátor odmietol doručiť rozhodnutia podľa ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku. Maroš Žilinka označil podanie za účelové.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál