Na hlavný obsah

Nová cyklotrasa v Bratislave: Podľa analytika je nebezpečná a komplikuje dopravu, mesto nesúhlasí

Mesto zrušilo dva jazdné pruhy pre autá.

Nová cyklotrasa v Bratislave: Podľa analytika je nebezpečná a komplikuje dopravu, mesto nesúhlasí
Cyklotrasa v Bratislave. Foto: RTVS

Novú cyklotrasu v centre Bratislavy kritizujú mnohí obyvatelia hlavného mesta. Podľa dopravného analytika obmedzuje automobilovú dopravu a považuje ju za nebezpečnú. Magistrát tvrdí, že premávka zostala rovnaká a že takéto riešenie je najideálnejšie.

Nová cyklotrasa vedie od Šafárikovho námestia po most SNP. Mesto pri jej budovaní zrušilo dva jazdné pruhy pre autá. Podľa šoférov vznikajú na mieste veľké zápchy, cyklisti by zas uvítali cyklochodník až na nábreží, teda ďalej od cesty.

Tejto téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

„Ja som tiež sám cyklista a bývam v tejto štvrti, ale takto ako je to riešené je to podľa mňa nevhodné,“ vyjadril sa jeden z obyvateľov mesta. Vedenie mesta tvrdí, že zrušenie dvoch jazdných pruhov neobmedzilo dopravu v centre.

„Tá situácia, pokiaľ ide o dopravu, je porovnateľná s predchádzajúcim rokom tohto rovnakého obdobia, čiže neevidujeme žiadne dopravné zápchy, ktoré by vznikali kvôli tomuto projektu,“ povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Dopravný analytik cyklotrasu kritizuje

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského je nová cyklotrasa navrhnutá nevhodne. Mesto sa podľa jeho slov malo inšpirovať v zahraničí. „Robia to takým spôsobom, že dopravu dajú pod zem vrátane zásobovania a odvozu smetí z jednotlivých budov,“ hovorí analytik.

Cyklotrasa je na niekoľkých miestach prerušovaná a podľa odborníka tu môžu vznikať kolízne situácie. „Nejde o cyklopruh po celej dĺžke, ale chvíľami je samostatný, chvíľami je buspruh, chvíľami je to zmiešané, takže podľa mňa ide o veľmi nebezpečnú kombináciu,“ dodáva Drahovský.

„Na niektorých miestach zdieľaný bus a cyklopruh nie je možno najideálnejšie riešenie, ale stále si myslíme, že je to lepšie riešenie ako cyklista, ktorý je pritlačený z jednej strany autobusom a z druhej strany autom,“ skonštatoval Peter Bubla.

Vedenie mesta tvrdí, že plánuje vybudovať ďalšie podobné cyklotrasy. Cieľom je, aby sa cyklisti mohli v meste presúvať rýchlo a bezpečne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny