Na hlavný obsah

Väčšina amerických voličov si myslí, že prezident Biden je príliš starý na opätovnú kandidatúru

Trumpov vek ako prekážku vníma len 47 percent opýtaných.

Väčšina amerických voličov si myslí, že prezident Biden je príliš starý na opätovnú kandidatúru
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Väčšina amerických voličov sa domnieva, že súčasný prezident Joe Biden je príliš starý, než aby sa znovu uchádzal o Biely dom, vyplýva zo sondáže denníka The Wall Street Journal (WSJ).

Osemdesiatročný Biden sa podľa predvolebných prieskumov teraz javí ako najpravdepodobnejší oponent Donalda Trumpa, lídra v prieskumoch pred republikánskymi primárkami. Voliči podľa WSJ najčastejšie neschvaľujú, ako Biden pristupuje k ekonomike, bezpečnosti hraníc a vzťahom s Čínou.

Negatívne vnímanie Bidenovho veku a jeho politiky medzi voličmi sa odráža v jeho nízkej celkovej popularite. Bidena ako prezidenta pozitívne vníma len 39 percent voličov. V odpovedi na otázku, či dobre robí svoju prácu, potom odpovedalo kladne 42 percent opýtaných.

Trump je o tri roky mladší

Hoci republikánsky uchádzač Trump je iba o tri roky mladší ako Biden. Jeho vek ako prekážku vníma len 47 percent opýtaných, teda o 26 percentuálnych bodov menej ako u Bidena. Bidena však voliči celkovo vnímajú ako dôveryhodnejšieho, úprimnejšieho a sympatickejšieho človeka. Ak by obaja dotyční kandidáti zvíťazili v straníckych primárkach a voľby sa konali teraz, Trump aj Biden by podľa WSJ získali zhodne 46 percent hlasov.

Primárky Demokratickej aj Republikánskej strany sa budú v amerických štátoch konať najneskôr od februára budúceho roka postupne až do júna. Finále volebného súperenia medzi demokratickým a republikánskym kandidátom je potom naplánované na 5. novembra 2024.

„Voliči prahnú po zmene, ale ani jeden z vedúcich kandidátov nie je tou zmenou, ktorú by si predstavovali,“ uviedol Michael Bocian z Demokratickej strany, ktorý spoločne s republikánskym kolegom Tonym Fabrizioom dotyčný prieskum uskutočnil.

Prieskum vychádza po tom, ako Biden strávil mesiace cestovaním po Spojených štátoch a propagovaním svojej ekonomickej politiky známej ako Bidenomics, legislatívnych zmien, investícií do infraštruktúry a čistej energie a technológií. Demokratický prezident sa chváli tiež nárastom počtu pracovných miest a výšky miezd, znížením inflácie a najnižšou americkou nezamestnanosťou za posledných takmer 50 rokov, píše WSJ.

Trump sa na druhej strane potýka so štvrtým trestným stíhaním, ktoré však neškodí jeho popularite medzi republikánskymi voličmi, a so svojím tímom pripravuje podrobné plány pre prípad, že by sa stal budúcim americkým prezidentom. Hovorí o reforme štátnej správy, väčšej bezpečnosti hraníc a konci vojny na Ukrajine.

WSJ prieskum uskutočnil medzi 24. a 30. augustom medzi 1 500 registrovanými voličmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet