Na hlavný obsah

Exit polly vo voľbách neukázali realitu, analytik Mislovič pripúšťa ich koniec

V agentúre MEDIAN SK už zvažujú, či ich budú robiť naďalej.

Exit polly vo voľbách neukázali realitu, analytik Mislovič pripúšťa ich koniec
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Do Národnej rady SR sa reálne dostalo sedem politických strán, exit polly po zatvorení volebných miestností však dávali nádej minimálne dvom ďalším. V parlamente sa zrejme videli aj strany Republika a Aliancia.

Aj šéf liberálov Richard Sulík sa spoliehal na istotu, ale kým preliezol hranicu piatich percent, musel niekoľko hodín čakať. Sčítavanie hlasov išlo totiž pomalšie. „Exit polly, to je kompletne zbytočná vec. To je úplne rovnaké, ako keby som si ja napísal nejaké čísla,“ povedal počas volebnej noci predseda SaS Richard Sulík.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus vysvetlil, že dôvodom, prečo sa dáta z exit pollov niekedy výrazne líšia, je rozdielna ochota voličov rôznych strán zúčastňovať sa prieskumov. „Podstatne ochotnejší sú voliči Progresívneho Slovenska alebo SaS. Menej ochotnejší sú voliči Smeru-SD či Hlasu, ale aj voliči SNS,“ vysvetlil.

Za odmietavým stanoviskom ľudí vyjadriť sa v anketách agentúr sú vyjadrenia politikov. Tvrdí Michal Mislovič z agentúry Median. „Keď politici rozprávajú o tom, že neveria prieskumom ani agentúram, že pomáhajú Západu alebo čokoľvek podobné, tak to vzbudzuje v ľuďoch nedôveru a nechcú sa takýchto prieskumov zúčastniť,“ priblížil.

Aj keď sú nepresné a mnohí im nedôverujú, odhady volebných výsledkov majú svoje výhody, skonštatoval Martin Slosiarik. „Výhoda exit pollu je, že je to prieskum na vzorke viac ako 20-tisíc respondentov. Máte teda relevantné údaje aj o voličoch menších strán a viete sa na to podrobnejšie pozrieť,“ zhodnotil.

Agentúry zvažujú zrušenie exit pollov

Podľa Michala Misloviča tu exit polly môžu byť dovtedy, kým bude záujem médií. V agentúre Median už však zvažujú, či ho budú robiť naďalej. „Predpokladám, že toto bola derniéra exit pollu, a to pre to, lebo dnes už máme matematické a štatistické nástroje, kedy dokážeme odhadovať výsledok z priebežného sčítania,“ vysvetlil Mislovič.

Sociológ Martin Slosiarik dodal, že sú krajiny, kde je dôvera obyvateľov v prieskumy väčšia, napríklad v Austrálii. A napokon zdôrazňuje, že exit poll je smerodajný aj v iných skúmaných oblastiach, najmä pre odborníkov. Tých nezaujíma iba poradie strán vo voľbách, ale aj to, kto sú voliči a ich demografia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál