Na hlavný obsah

Americká námorná reakcia: Loď zostrelila raketové strely z Jemenu s možným cieľom v Izraeli

Jemen sa zmieta v občianskej vojne od roku 2014.

Americká námorná reakcia: Loď zostrelila raketové strely z Jemenu s možným cieľom v Izraeli
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Loď amerického námorníctva zostrelila vo štvrtok (19. 10.) rakety a drony, ktoré boli odpálené húsijskými povstalcami v Jemene a je možné, že smerovali na Izrael, oznámilo ministerstvo obrany USA. Informuje o tom agentúra AFP.

Americký torpédoborec zachytil tri „útočné riadené strely a niekoľko bezpilotných lietadiel“, spresnil reportérom jeden z hovorcov Pentagónu.

Útok bol podľa neho podniknutý z územia Jemenu „potenciálne na ciele v Izraeli.

Jemen sa zmieta v občianskej vojne od roku 2014, keď Iránom podporovaní húsijskí povstalci obsadili hlavné mesto Saná. Boje spôsobili jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete. Medzinárodne uznávaná jemenská vláda sa presunula na juh a potom do exilu v Saudskej Arábii.

Dlhoročná vojna je zástupným konfliktom Iránu a Saudskej Arábie. Situácia v regióne je ešte väčšmi napätá od 7. októbra, keď palestínski militanti podnikli prekvapujúci útok na pohraničné oblasti Izraela susediace s pásmom Gazy. Bol spojený s masívnym ostreľovaním, pri ktorom rakety dopadali aj hlbšie do izraelského vnútrozemia. O život prišlo najmenej 1400 ľudí, väčšinou civilistov.

Odvetné izraelské útoky na pásmo Gazy si podľa palestínskych zdrojov vyžiadali vyše 3700 obetí, takisto prevažne civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet