Na hlavný obsah

Americký prezident priletel do Izraela, osobne ho privítali premiér Netanjahu a prezident Herzog

Americký prezident sa chce dozvedieť viac o cieľoch a plánoch Izraela.

Americký prezident priletel do Izraela, osobne ho privítali premiér Netanjahu a prezident Herzog
Prezidenta Joea Bidena (vpravo) víta izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) po prílete do Izraela. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu (18. 10.) dopoludnia priletel do Izraela, ktorý vedie od 7. októbra vojnu s palestínskym hnutím Hamas. Na letisku v Tel Avive ho osobne privítali izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prezident Jicchak Herzog.

Biden chce izraelským predstaviteľom počas svojej návštevy tejto blízkovýchodnej krajiny položiť aj tvrdé otázky, povedal novinárom bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Pýtať sa ale bude ako skutočný priateľ Izraela, poznamenal podľa agentúry DPA tiež na palube špeciálu Air Force One.

Americký prezident sa chce podľa Kirbyho dozvedieť viac o cieľoch a plánoch Izraela na najbližšie dni a týždne. Všeobecne sa očakáva, že Izrael začne pozemnú operáciu v pásme Gazy.

Biden sa s izraelskými činiteľmi chce tiež rozprávať o humanitárnej situácii v tomto úzkom pobrežnom pásme, kde žije 2,3 milióna Palestínčanov. Kirby verí, že sa do oblasti, ktorá je teraz prakticky odrezaná od sveta, čoskoro podarí dostať humanitárnu pomoc.

Biden sa podľa aktualizovaného programu, ktorý Kirby podľa serveru BBC News poskytol médiám, stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, a potom sa zúčastní na zasadnutí vojnového kabinetu.

Čaká ho tiež stretnutie s ľuďmi, ktorí zasahovali pri útoku radikálov z Hamasu zo 7. októbra. Stretne aj s tými, ktorí pri ňom prišli o svojich blízkych. Biden potom bude rokovať aj s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom.

Biden sa stretne s rukojemníčkou Hamasu

Server The Times of Israel napísal, že Bidenov tím požiadal aj o stretnutie s Rachel Ederiovou, ktorú 7. októbra s jej manželom držali ozbrojenci z Hamasu asi 15 hodín ako rukojemníkov v ich dome.

Táto staršia žena zachovala chladnú hlavu a dokázala tak dlho rozptyľovať pozornosť piatich ozbrojencov rozprávaním a ponukami jedla a pitia, kým nedorazila na pomoc špeciálna jednotka, ktorú priviedol jej syn.

Po návšteve Izraela mal pôvodne Biden pokračovať na summit do Jordánska, kde mali naplánované rokovanie s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Zúčastniť sa tiež mali egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a šéf palestínskej autonómie Mahmúd Abbás.

Po utorkovom zásahu nemocnice v pásme Gazy, ktorý si vyžiadal stovky životov, bol ale summit zrušený. Kirby poznamenal, že sa tak stalo na základe vzájomnej dohody. Ako s Abbásom, tak aj so Sisím chce ale Biden hovoriť, až poletí z Izraela späť.

Americký prezident sa s Netanjahuom stretol naposledy minulý mesiac na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Išlo o ich prvú schôdzku od decembra, keď sa Netanjahu znovu ujal úradu premiéra, tentoraz ale zostavil koaličnú vládu aj s ultraortodoxnými a krajne pravicovými stranami.

Biden Netanjahua nepozval do Bieleho domu podľa analytikov kvôli obavám americkej vlády z kontroverznej súdnej reformy presadzovanej izraelskou vládou a tiež kvôli tomu, že Netanjahuova vláda otvorene podporuje rozširovanie židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet