Na hlavný obsah

Cementáreň pri Turni nad Bodvou výrazne zníži emisie. Aktivistom to nestačí, tvrdia, že ide o zdravie ľudí

Za dekarbonizáciu firma zaplatí milióny eur z plánu obnovy.

Cementáreň pri Turni nad Bodvou výrazne zníži emisie. Aktivistom to nestačí, tvrdia, že ide o zdravie ľudí
Občianske združenie protestuje proti cementárni v Turni nad Bodvou. Foto: RTVS

Cementáreň pri Turni nad Bodvou výrazne zníži emisie oxidu uhličitého. Za dekarbonizáciu zaplatí milióny eur z plánu obnovy. Aktivistom, ktorí proti cementárni bojujú už roky, to nestačí. Tvrdia, že spaľovaný odpad spôsobuje ľuďom zdravotné problémy.

V peci, v ktorej teplota dosahuje 1600 stupňov, spaľuje cementáreň aj alternatívne palivá. Napríklad upravené plasty, papier a gumu. Ročne asi 65- tisíc ton.

Viac o problémoch cementárne sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

„Tu vidíme alternatívne palivo, tzn. vytriedený upravený odpad ako náhrada fosílnych palív, tu vidíme oceliarenskú trosku, čo je vlastne náhrada vápenca a ílu, ktoré sa používajú na výrobu slinku, a tu je vlastne finálny výrobok,“ vysvetľuje Róbert Polc, regionálny environmentálny koordinátor spoločnosti Danucem.

Fabrika plánuje využívať takéto palivo ešte viac. Cementáreň v Turni nad Bodvou by chcela vybudovať linku na výrobu alternatívnych palív z lokálnych zdrojov. Ušetrili by tak celkovo 45 000 ton CO2.

„Nachádzame sa na príjmovom mieste alternatívnych palív. Z kamióna sa nám vykladajú. Beží tu ešte taká menšia úprava alternatívnych palív tak, aby ta kvalita zodpovedala tomuto čo potrebujeme v samotnej cementárni, hore je filter,“ dodáva Polc.

Proti cementárni bojuje občianske združenie

Postavením linky, zvýšia podiel spaľovania alternatívnych palív zo 65 000 na 115 000 ton ročne, čím sa môže znížiť množstvo skládok v regióne. Roky však proti cementárni bojuje občianske združenie, ktoré tvrdí, že problémom nie je len oxid uhličitý, ale aj iné látky, ktoré sa do ovzdušia dostávajú.

„Ľudia sa nemusia báť výrobnej linky na alternatívne palivo, ktorá tu vznikne v rokoch 2025-2026,“ uisťuje hovorkyňa spoločnosti Danucem Slovensko Alžbeta Timarová.

„Nie sme s tým stotožnení dovtedy, kým sa nevykoná riadny výskum aj v našej lokalite a dôsledné merania,“ uvádza Lenka Šingovská, predsedníčka OZ Zelený živel.

Ľudia z okolitých obcí už vlani spísali proti cementárni petíciu. Ak bude spaľovať viac alternatívnych palív, boja sa zvýšeného prachu a hlučnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny